Arboga
21:34 | 8 juli 2018

Medicinhjul invigt utanför Valskog

På Hjärtegården utanför Valskog invigdes i helgen ett medicinhjul enligt konstens alla regler. Hästarna har en viktig funktion i användandet av medicinhjul och självklart deltog gårdens hästar i ceremonin.

Vid invigningsceremonin för medicinhjulet använde Gunneli Fallmark bland annat en shamantrumma, samt skrivna meddelanden om själva ritualen och väderstrecken (se faktaruta) som lades in i mitten av medicinhjulet och senare tändes på och brändes.

På Hjärtegården i Örberga utanför Valskog jobbar Gunneli Fallmark som Advanced FEEL Practitioner.

– FEEL-arbetet – Förändra dina Egna (mindre uppskattade) Erfarenheter med en häst som Lärare – är det kanske viktigaste arbete jag gör på min gård, berättar Gunneli. Hästarna Joey och Lady är mina fantastiska medarbetare i det jobbet.

FEEL är en filosofi som kommit att hjälpa många människor, och även hästar som arbetar med detta.
– Kanske beror det på att FEEL tar hänsyn till såväl människans kropp och själ som hennes ande, menar Gunneli. Det är ett tankesätt som härstammar från urbefolkningars sätt att se på livet och hur allt hänger samman.

Varför vill man ha ett medicinhjul på sin gård?

Det är här medicinhjulet kommer in. Den andliga grenen av FEEL-filosofin härstammar från natur-trosuppfattningar som shamanism, där användning av olika ”hjul” hjälper människor som har behov av att lära känna världen omkring sig, liksom sin egen inre värld.

Ett medicinhjul är en cirkel – eftersom mycket i naturen är just runt – utan början och slut, där väderstrecken är tydligt utmärkta. Varje väderstreck symboliserar olika aspekter av naturens element: Färger, djur, våra känslor och även former av uttryckande av energi.

Cirkeln/hjulet en viktig symbol för evighet

De nordamerikanska indianerna såg cirkeln/hjulet som en av de allra viktigaste symbolerna. Jorden är rund, liksom solen och månen. Fåglar bygger sina bon med runda centrum. Och så vidare.
– Cirkeln representerar deras tro att det varken finns någon början eller något slut, förklarar Gunneli. Livet är en utveckling – till skillnad från den vite mannens uppfattning att livet är linjärt, trots att ingenting i naturen är rakt.

– Ett sådant här hjul kan hjälpa oss att upptäcka både den yttre världen och vår inre värld, menar Gunneli. Olika hjul kan sättas samman för att belysa olika perspektiv.
I den linjära världen är dag och natt motsatta varandra. I ett hjul finns två punkter och ytterligare 358 grader som alla utgör en blandning av natt och dag. Hjulet är uppdelat av kompassens punkter, väderstrecken.

Medicinhjulet invigdes i lördags kväll

I vintras byggde Gunneli en cirkel med synliga väderstreck på Hjärtegården. Först långt senare insåg hon att det faktiskt var ett medicinhjul hon byggt.
För att fördjupa och förbättra förutsättningarna för FEEL-arbetet på Hjärtegården blev i lördags kväll cirkeln högtidligen invigd som medicinhjul, med ritualer som trummande och renande kristaller i marken. Ett antal vänner till Gunneli från när och fjärran deltog i ceremonin.

Naturligtvis var även hästarna med. De verkade fatta galoppen helt och fullt och deltog med liv och lust i både ceremonin och vänmåltiden efteråt.

Hästarna Lady och Joel är viktiga medarbetare i FEEL-arbetet på Hjärtegården.
”Smudge” är en rök av bränd salvia och lavendel som används för rening av såväl kristaller, människor, hästar och själva platsen där man utför ceremonin.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-