Arboga
15:05 | 28 februari 2021

Modernt kvarter ska smälta in i historisk miljö

Sturestadens nya projekt kommer att resultera i 40 stycken hyreslägenheter i centrala Arboga.

Under senhösten 2020 påbörjades markarbeten på den plats där Kvarteret Gropgården kommer att ta form i korsningen Nygatan/Hökenbergs gränd.

– Kvarteret Gropgården blir ett modernt, centralt kvarter i historisk miljö. 40 nya hyreslägenheter från ett till fyra rum och kök. Lägenheterna kommer att ha hög standard med diskmaskin, infälld induktionshäll, integrerad micro och ugn samt kombinerad tvättmaskin och torktumlare, säger Mikael Dahlqvist som är marknadsansvarig på Sturestaden.

Håkan Larsson, vd på Sturestaden berättar vidare om det nya projektet:

– Till vår hjälp har vi haft arkitekten Andreas Forsberg som har ett mycket stort kunnande och erfarenhet från genomförda projekt i känsliga stadsmiljöer. Andreas fick under 2019 utmärkelsen Årets Arkitekt när tidskriften Residence delade ut sitt stora formpris. Den nya bebyggelsen placeras längs Nygatan och Hökenbergs gränd. Detta skapar tydliga gaturum och en innergård som öppnar upp sig mot sydväst och som därmed får mycket gynnsamma solförhållanden. Ytterligare ett bostadshus placeras som en förlängning av Kyrkogatan och bidrar tillsammans med baptistkyrkan, nya förrådsbyggnader, inglasad samlingsplats och uteplatser till att skapa en trivsam brokighet inne på gården.

– Husen kommer att byggas helt i trä, så kallat KL-trä och lägenheterna på övervåningarna kommer att ha loft upp under takåsen. Hela bygget kommer att ske under tält för att vädersäkra byggnationen. Vid de inledande markarbetena har arkeologer från Stiftelsen Kulturmiljövård närvarat för att övervaka och dokumentera. Husen kommer även att certifieras med Svanen.

När väcktes tanken om Gropgården?

– Redan 2012 när Sturestaden förvärvade den gamla Baptistkyrkan och då även köpte den intilliggande grusparkeringen föddes tanken att göra något åt hålet i stadsbilden, vilket senare ledde fram till bostadsprojektet Gropgården, säger Mikael Dahlqvist.

Hur har samarbetet med arkitekten Andreas Forsberg sett ut?

– Andreas är ju bördig från Köping och samarbetet med honom sköttes av Robert Wibom, tidigare VD på Sturestaden. Andreas har verkat i Visby under många år och har värdefull erfarenhet av byggnationer i känsliga miljöer. Man har tagit bra exempel med sig därifrån i samarbetet mellan Sturestaden, Andreas Forsberg, länsstyrelsen, Arbogas Bygglovsenhet och övriga instanser.

Samtliga inblandade har varit införstådda med att nybyggnationen måste smälta in i Arbogas historiska stadsmiljö.

– Varje byggnad som uppförs centralt i Arboga behöver ta Arbogas historia i beaktande, vidare så är ekonomin och miljömässigheten viktiga hörnstenar i vilken byggnation som helst i en småstad, säger Håkan Larsson.

I mars kommer Skanska etablera sig inom arbetsområdet och därefter påbörjas grundläggningen i april.

– Tanken är att grunderna skall vara färdiggjutna till semestrarna 2021 och efter dem så startar byggnationen av väggar och tak som förövrigt sker helt vädersäkrat under tält, säger Håkan Larsson.

Beräknad inflyttning är hösten 2022.

Hur har reaktionerna varit?

– Vi upplever att intresset är stort kring projektet då vi får många frågor och positiva kommentarer. Vårt Nyhetsbrev för Gropgården som man kan anmäla sig till via vår hemsida, går i nuläget ut till närmare 300 personer. Vi tror att intresset kommer vara än större när väl byggnationen av väggar och tak kommer igång. Det finns ett behov av nyproducerade hyresrätter i Arboga, säger Mikael Dahlqvist.

Vad är er största förhoppning med projektet?

– Den stora förhoppningen är att kvarteret Gropgården lyfter Arbogas vackra stadskärna ännu mer, blir fullt med nöjda hyresgäster som trivs i sina lägenheter och som medverkar till att hålla centrum levande, säger Håkan Larsson.

Hur känns det att kunna erbjuda det här till Arbogas invånare med omnejd?

– Det är fantastiskt att som ett delvis kommunalägt fastighetsbolag vara en del av Arbogas utveckling och tillgodose efterfrågan på nya lägenheter, säger Håkan Larsson.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-