KOLSVA
12:00 | 23 september 2023

Dansbandet som började från noll

Firar nu 20 år av äkta musik.

Från vänster Thony Lundberg, Eva Abrahamsson, Lars Vanhala, Markus Johansson, Michael Lundberg.

MacThonyz, namnet som uppstod genom en kombination av grundarnas namn, Thony och Markus, är ett dansband med en unik historia. De firar nu 20 år av äkta och livfull musik som får publiken att dansa kvällen lång. Hur började det hela?

Thony och Markus, grundarna av MacThonyz, hade en gemensam passion för dans och dansmusik när de träffades på dansföreningen Köpingstriffarna.

Efter en tid av prat och planerande bestämde de sig för att starta ett band. Markus köpte trummor, medan Thony hade en gitarr och sångambitioner. De inledde sina övningssessioner i Markus garage, som var avlägset nog för att ingen skulle höra deras första musikaliska försök.

Utrustningen var enkel och amatörmässig, men de hade roligt och det var starten på MacThonyz.

Inom ett år hade de rekryterat Michael och Lars till bandet och de hade nu en fullständig sättning med trummor, bas, gitarrer och sång som gjorde det möjligt att börja uppträda inför publik.

De tidiga dagarna av musikaliska experiment och enkla redskap satte grunden för det som skulle komma att bli en lång och framgångsrik karriär.

Bandet består av huvudsångaren Thony Lundberg som även spelar gitarr. Han har varit medlem i bandet sedan 2003, född, uppvuxen och bosatt i Kolsva (storebror till Michael).

Markus Johanssonpå trummor samt sång. Medlem i bandet sedan 2003. Född, uppvuxen och bosatt i Karmansbo.

Michael Lundberg, på gitarr samt  sång. Medlem i bandet sedan 2003. Född, uppvuxen och bosatt i Kolsva (lillebror till Thony).

Sen har vi Lars Vanhala på bas. Medlem i bandet sedan 2004. Född, uppvuxen och bosatt i Köping.

Och sist men inte minst Eva Abrahamsson på klaviatur och sång. Medlem i bandet sedan 2009, född och uppvuxen i Jämtland, numera bosatt i Kolsva.

Bandet har genom åren haft ett stort antal spelningar. Under pandemin stannade dock liveuppträdandena upp helt. En av deras mest minnesvärda spelningar var på Dansbandsveckan i Malung 2016. Ett uppträdande som fångades på film och kan ses på Youtube.

Hur ofta spelar ni numera?

– Vi träffas och övar minst en gång i veckan. När det gäller offentliga spelningar har vi i genomsnitt cirka en spelning per månad, beroende på tillgänglighet, säger Thony Lundberg.

Eftersom bandets medlemmar har andra arbeten i veckorna begränsas möjligheten till spelningar, men de fortsätter att underhålla sin publik när de kan.

Skriver ni egen musik?

– Ja, vi har en varierad repertoar med både egenskrivna låtar och covers. Vårt främsta mål är att skapa dansvänlig musik, främst i genrerna bugg och foxtrot. Repertoaren spänner över traditionellt dansband, country, schlager och rock n’ roll på både engelska och svenska och vi har till och med några låtar på norska, säger Thony.

År 2005 gav de ut en CD-singel med två låtar skrivna av den tidigare bandmedlemmen Stefan Stigsson.

MacThonyz har enligt Thony en egen unik stil och sound som skiljer sig från det traditionella dansbandssoundet. ”Vi satsar på äkthet och spelar all musik live utan förinspelade bakgrunder. Vi är öppna för att visa sina eventuella misstag på scenen, vilket skapar en autentisk och engagerande upplevelse för publiken.”

Bandet började från noll med begränsad musikalisk kunskap. ”Vi har byggt upp vår karriär genom hårt arbete, vilket gör oss unika och inspirerande.”

När kan man höra och dansa till er härnäst?

– För närvarande har vi endast privata evenemang inbokade. Vi publicerar offentliga spelningar på vår Facebooksida, när sådana är planerade, säger Thony.

MacThonyz har haft en fantastisk resa från en blygsam början till att bli ett etablerat dansband med 20 års erfarenhet.

Deras passion för äkta och levande musik har gjort dem till en unik kraft inom dansbandsvärlden och de ser fram emot att fortsätta sprida glädje och dans till sin publik i många år framöver.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-