Fotboll
07:52 | 27 september 2021

Debatt: Det går inte att bedriva fotbollsträningar på ”Krillan”

Debattartikel från en ungdomsledare som funderar på att sluta.

Konstgräset är nu den enda fotbollsplanen på "Krillan" som har staket runt sig. Foto: David Eriksson/Arkiv

Det har producerats många insändare angående avsaknaden av staket kring Krillans sportfält, och här kommer ytterligare en.

Jag är ledare och tränare för ett fotbollslag som tränar och spelar hemmamatcher på sportfältet. Nu, med ett år bakom mig utan staket är min slutsats att det inte fungerar. Att vara ledare för ett lag med nyblivna tonåringar från alla olika delar av samhället är en redan från början tuff uppgift. Den blir INTE lättare av att behöva utföras i en miljö där utomstående barn, ungdomar och vuxna fritt och utan respekt för vår verksamhet strövar omkring.

Istället för att redogöra för något eller några enskilda exempel (de är många) så kan jag nu, med en summerad säsong bakom mig, säga att jag inte klarar av uppgiften. Jag kan inte utföra min uppgift som ungdomsledare om jag inte har en fotbollsplan att vara på.

Om ”Krillan” även i fortsättningen ska vara en öppen folkhälsopark, så kan jag inte bedriva fotbollsträningar och arrangera matcher där. Jag är ungdomsledare i andra idrotter också, så jag kan jämföra skillnaderna mellan aktiviteter i den öppna folkhälsoparken och aktiviteter på anläggningar som inte är öppna på samma sätt.

Ni som fattat beslutet om denna öppna folkhälsopark på ett sportfält där det spelats fotboll så länge jag kan minnas: Är ni beredda att ta över min roll som ungdomsledare och visa hur det ska gå till, eftersom jag uppenbarligen saknar den nödvändiga kunskapen?

Jag utmanar er att under nästa säsong leva som ni lär. Det innebär att ni avvarar ungefär 2 timmar om dagen 3 gånger i veckan plus ett 20-tal matcher som tar 4-5 timmar inklusive resor. Gör ni detta och därefter påstår att det inte är ett problem att utföra verksamheten i den öppna folkhälsoparken så ska jag gladeligen erkänna att jag har fel.

Vet ni redan nu vad jag gör för fel är ni välkomna att kontakta mig och tala om hur jag kan klara det här. Tidningen har mina kontaktuppgifter.

Tills dess så kan inget politiskt svammel i världen få mig att ändra uppfattning. Som läget är nu är jag inte beredd att lägga ned tiden jag gör i fortsättningen. Jag är ärlig och erkänner att jag INTE ställer upp som ungdomsledare därför att jag brinner för att barn ska ha något att göra på sin fritid. Jag är ungdomsledare därför att jag har haft en enorm glädje i mitt liv av fotboll, både som barn och vuxen, och det är en glädje jag vill och tror att jag kan föra vidare.

Fotboll kan spelas på många olika sätt och av många olika orsaker, men det JAG tror att jag kan bidra med är organiserad fotboll som lagsport där färdigheter utvecklas över tid och där alla spelare i laget är lika viktiga. För att kunna göra det behöver jag, liksom lärare i skolan, en miljö någorlunda fri från onödiga distraktionsmoment.

Om det inte är tillräcklig orsak för Köpings Kommun så får ni tala om det så att jag kan kliva åt sidan och frigöra barnens tid för bättre aktiviteter ledda av andra vuxna med ädlare motiv.

Vår säsong är slut nu, och i god tid inför nästa förväntar jag mig ett svar från beslutsfattare. Vill ni ha personer som mig som ungdomsledare eller inte?

Jag har inte kompetensen att vara det med de förutsättningar som nu råder. Jag begär inte ett nytt underlag, eller en egen hall. Jag begär bara en någorlunda jämn gräsmatta på 100×60 meter i rimlig närhet till tätorten där vi kan få bedriva våra träningar på rimliga tider mycket mer ostört än idag.

Kan Köpings kommun tillhandahålla det så kommer jag även i fortsättningen att ideellt ställa upp som ungdomsledare.

Tacksam för svar.

Eventuell ungdomsledare 2022


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-