Basket
05:57 | 26 september 2021

Gehrke: ”Det har varit en stökig försäsong”

Skador i överflöd har satt käppar i hjulen för Köping Stars försäsongsträning. Absolut inget drömläge för coach Gehrke, som nu laddar om inför den stundande SBL-premiären.

Torbjörn Gehrke och nya lagkaptenen Hampus Åhlin. Foto: Michaela Ericzén/Arkiv

I maj presenterades Torbjörn Gehrke som Köping Stars nya head coach och efter det påbörjades lagbygget inför säsongen 2021/22 i SBL Herr.

– Det blev en lite knepig situation eftersom klubben ville ha tränaren på plats innan lagbygget påbörjades, så det har varit ett konstant jagande från och med maj, säger Torbjörn Gehrke och fortsätter:

– Det har varit stressigt att få ihop ett lag, med facit i hand så kan jag säga att det fanns några spelare som vi inte fick men hade velat ha. Men de spelarna som vi har har alla varit med på tapeten och vi fick många av dem vi ville ha.

Lagbygget resulterade i en väldigt färsk trupp med bara fyra spelare kvar från föregående säsong. Rutinerade Ernests Kalve och Niklas Larsson, samt Köpingskillen Simon Klaasma och Erik Flood som anslöt i slutet av förra säsongen.

Köping Stars inleder säsongen borta mot Umeå den 28 september och fredagen den 1 oktober blir det hemmapremiär med lyfta restriktioner mot Fryshuset.

Hur skulle du sammanfatta försäsongen?

– Det har varit en stökig försäsong på grund av några olika omständigheter, bland annat spelare som har försökt förbereda sig ordentligt och kommit in lite övertränade, så vi har fått några överansträngningar. Det i kombination med att vi har fått ett antal traumaskador, det vill säga misstänkta frakturer, stukade fötter, ett vridet knä och ett misstänkt brutet revben har gjort att vi inte har kunnat ha tillräckligt många spelare på träning.

– Oavsett hur bra lag du har, om det saknas fyra, fem spelare samtidigt blir det väldigt problematiskt. Och med det sagt så har vi på fyra hela träningsveckor haft endast sex träningar där vi har kunnat nöta fem mot fem-situationer, säger Torbjörn Gehrke när Magazin24 intervjuar honom den 14 september.

Trots motgångarna låter han försiktigt positiv.

– Det vi har lyckats prestera med de sex träningarna och sex träningsmatcherna vi har spelat är över vad man egentligen borde kunna förvänta sig. Men vi lever på lånad tid, för de andra lagen blir mer och mer förberedda och blir bättre och bättre, så vi kommer att hamna ohjälpligt efter om det här inte rätar till sig och vi har lite flyt och får tillbaka spelare.

Köping Stars har skrivit ett korttidskontrakt med amerikanen Steven Haney för att ha en extra spelare att tillgå under försäsongen.

– Vi är inte ett lag med en geografisk position där basketspelare vill flytta till för annat än att spela basket. I större städer har du ett helt annat utbud och fler spelare att låna in. Det är ett problem för småstäder, man måste ha en väldigt bred och bra egen verksamhet så att man kan överbrygga såna här situationer och det jobbar vi på men det kommer att ta några år, så är det bara.

Din vision är snabb och underhållande basket, känns det som att du har byggt rätt lag för det nu när ni har spelat några träningsmatcher?

– Det finns ingenting jag ser som skulle kunna betyda att vi inte kommer att kunna bli det jag vill, men jag kan inte i dagsläget säga att vi kommer att kunna bli det förrän vi får ha tillräckligt många spelare på träning och jobba in ryggradsreaktioner och det som måste ske på ren automatik för att spela så, säger Gehrke och fortsätter:

– Jag tror att vi kommer att kunna nå dit. Tidigare sa jag att vi nog behöver oktober, november och december innan vi kan se lagets fulla potential, och nu är det förskjutet en månad.

Är truppen komplett i nuläget?

– Alla spelare jag vill ha är här, men alla är inte hela. Det finns några enstaka spelare som jag känner kanske inte klaffar på det sätt vi behöver och om vi kan fixa till det får tiden utvisa, men totalt sett har vi gjort fler rätt än fel med lagbygget.

– Vi har satt ihop ett gäng som har en väldigt stor potential, kanske då inte bara för den här säsongen utan framförallt långsiktigt. Många är unga och har inte haft några stora roller tidigare och det är viktigt att få dem att förstå att vi vill bygga någon form av kontinuitet.

Vad tror du om årets säsong?

– Det känns inte som att lagen har gått bort sig lika mycket som förra säsongen. Då var det flera av topplagen som jag tyckte såg inte alls så starka ut som man förväntar sig. I min värld är det fyra lag som ser väldigt starka ut i år och som alla borde vara topp fyra och det är Borås, Södertälje, Norrköping och Jämtland. De har väldigt många erfarna spelare, spetsspelare, bra amerikaner och en bra budget. Luleå kan man inte riktigt avgöra än, mycket hänger på den sista importen. Och Nässjö som är lite i samma sits som oss med många skadade.

På hemmapremiären den 1 oktober har corona-restriktionerna lyfts och förhoppningen är en välfylld läktare med klubbens hängivna supportar.

– Generellt sett betyder stödet från publiken allt. Publik i basket kommer så otroligt mycket närmre spelet än vad den gör i de flesta andra sporter och har en enorm effekt som påverkar både spelare och domare. När jag tidigare har kommit som motståndare till Köping på hemmaplan har det alltid varit väldigt besvärligt att möta dem. Jag hoppas verkligen att vi kommer få hjälp av publiken för att lite kunna överbrygga de hinder vi måste ta oss över, avslutar coach Gehrke.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-