Köping
09:50 | 14 oktober 2017

Gymnastikens historia visas på Köpings museum

”Det har varit ett pussel att få ihop allt”

Köpings gymnastikförening firar 100-årsjubileum i år, och detta har bland annat resulterat i en stor utställning på Köpings museum. På lördagen är det vernissage för utställningen ”Fysisk fostran & glädjens element”, och invigningstalet hålls av Marie Björk (tidigare Lundqvist) från Västerås, som deltagit i tre OS.

– Det är jätteroligt att det blir av. Jag har mycket kontakt med Reklamtryckeriet, och vi började prata om hur man kunde fira 100-årsjubileumet och en utställning kom på tal. Eftersom jag bor nära Köpings museum slank jag in en dag och pratade med Roy som sa att det ska vi nog kunna ordna, berättar Barbro Broman, styrelsemedlem i KGF.

Allt material som visas upp under utställningen har samlats ihop sedan före årsskiftet, och det har inte varit helt lätt, förklarar Roy Cassé, museichef på Köpings museum.

– När badhuset brann 1986 förstördes mycket av deras material som förvarades där, det har varit ett pussel att få ihop allt, säger han.

Lyckligtvis har föreningens medlemmar bidragit med dokument och fotografier som nu pryder utställningshallen.

– I Köpings kommun har det funnits många gymnastikföreningar genom åren, runt tio stycken. Dessutom är skolgymnastiken äldst, och från det hade vi många fina bilder. Så vi valde att ta ett större grepp på det hela, berättar Roy.

Utöver foton, kläder, dokument, redskap och kläder som skildrar gymnastikens historia finns ett medaljskåp med utmärkelser som vunnits av Marrit Hallström.

– Jag tror att det blir en härlig nostalgitripp för många, säger Barbro Broman.

– Det har varit väldigt roligt att samarbeta med Köpings museum i det här, Roy var med på vår 100-årsbankett förra helgen och höll ett väldigt uppskattat tal om gymnastikens historia.

IÄven Roy Cassé är nöjd med utställningen och samarbetet.

– Det är en spännande historia, och KGF är de som har överlevt i 100 år och fortsätter utvecklas, avslutar han.

Utställningen kommer att pågå året ut.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-