Ishockey
06:02 | 25 september 2022

Tydligt mål för KHC – laget ska bort från bottenträsket

Säsongen 2021/2022 präglades av motgångar. I vinter tänker Köping Hockey vända på den negativa trenden.

Johan Hellström gör i vinter sin andra säsong som huvudtränare för Köping Hockey. Foto: David Eriksson

Johan Hellström tog över som huvudtränare för Köping Hockey inför säsongen 2021/2022. 34-åringen från Kungsbacka fick där uppleva en lång och tuff vinter i Köpings ishall med negativt kvalspel, men ett lyckligt slut då laget ordnade förnyat kontrakt.

Nu ger sig Hellström in i sin andra säsong med klubben – flera erfarenheter rikare.

– Det var en säsong fylld med motgång, men det är på något sätt då man lär sig extremt mycket. Det vi tar med oss från förra säsongen var att vi redde ut det och gjorde det väldigt bra i kvalserien. Jag tycker också att vi la en grund för det vi har idag. Hur vi vill spela. Hur vi vill träna. Det tar tid, men självklart var det en tuff säsong både för mig som tränare och för spelarna, säger Johan Hellström.

Hur tyckte du att spelarna hanterade motgångarna? 

– Jättebra! En stor nyckel till att vi klarade oss kvar var lagsammanhållningen. Det är lätt att börja leta fel till höger och vänster vid motgång, men där visade killarna karaktär och tog ansvar. Det är en jäkla styrka.

Johan Hellström i KHC-båset förra säsongen. Foto: David Eriksson/arkiv

Nu väntar en ny säsong med nya förutsättningar, som den gamla klyschan brukar låta. Några spelare är kvar sen i vintras, andra har gått vidare och några nya har anslutit.

– Känslan är väldigt positiv. Vi har först och främst haft en bra barmarksträning där vi körde fem gånger i veckan. Redan där märktes det att det finns en revanschlusta hos samtliga. Samtidigt har vi fått in bra karaktärer i truppen så känslan är god som sagt.

På förhand tippas ni hamna i botten av Hockeyettan Västra. Hur ser du på det? 

– Det är inte så konstigt att vi är tippade där eftersom vi har två raka negativa kval bakom oss. Det är inget vi blundar för. Hela vägen från styrelsen ner till A-laget så är vi medvetna om att två raka negativa kval inte är bra. Skulle man blunda för det och fortsätta på den inslagna vägen så skulle det skita sig. Så enkelt är det.

Hellström säger vidare:

– Vi har rannsakat oss själva och påbörjat en omställning. Vi har ett nytt gym, videomöjligheter och bättre rehabfaciliteter bland annat. Det är såna saker som vi pratat om att vi måste steppa upp för att kunna etablera oss i Hockeyettan på allvar. Bara en sån sak som att vi nu får stolar i hallen gör att upplevelsen höjs för publiken. Sen har vi även tagit in en kommunikatör i klubben som ska göra våra tv-sändningar bättre, våra sociala medier bättre och så vidare. Det är mycket som händer inom klubben.

Målvakten Jonas Eneroth blir en nyckelspelare för KHC även i vinter. Foto: David Eriksson/arkiv

Hellström berättar att laget har bestämt sig för att inte vara en bottenklubb i vinter. KHC-tränaren menar att han har en trupp som kan undvika just det.

– Vi har två målvakter, sju backar och 14 forwards i nuläget. Vi har fått in spets i Alfred Bergman, Hugo Ek Koskela, Marcus Kivelä Carlzon, Wille Bärehag och Emil Norberg bland annat, men truppen känns fortfarande lite tunn. Jag är ute och letar efter en back samt en forward till, men vi har sagt att truppbygget får ta den tid det tar. Det viktigaste för oss just nu är att skapa en identitet i klubben. Den riktning vi valt nu är att titta extremt mycket på karaktärer och spelare som vill framåt. Jag kan tänka mig att vi har ett av de yngsta lagen i Hockeyettan, men det är en medveten strategi. Jag märker i den dagliga verksamheten att det finns ett jäkla bra driv i laget.

– Sammanfattningsvis så känner jag mig väldigt nöjd med truppen, men vi vill ha in fler. Om vi däremot inte hittar någon som passar in på våran profil så kommer vi inte ta hit dom. Då får vi jobba med en tunn trupp.

Vad betyder det för er att ni fått behålla exempelvis målvakten Jonas Eneroth i ytterligare en säsong?

– Jättemycket! Han är väldigt skicklig, erfaren och en väldigt bra mentor till vår nye målvakt Sebastian Trygg. I mina ögon är Jonas Hockeyettan Västras bästa målvakt. Vi vet att han höjer sig när det behövs som mest. Samtidigt är han extremt viktig i omklädningsrummet med sin avslappnade personlighet. Vi är väldigt glada och tacksamma att han är kvar hos oss. Samma sak gäller vår lagkapten Marcus Viitanen. Två extremt duktiga och viktiga spelare, säger Hellström.

Söndagen den 2 oktober, alltså nästa vecka, inleds seriespelet i Hockeyettan Västra för Köping Hockeys del. Då kommer Forshaga på besök till Köpings ishall.

– Det är nästan aldrig någon som tror på Forshaga, men trots det går de alltid bra. Det har jag en enorm respekt för. De hittar vägar att vinna och för oss blir det en tuff nöt att knäcka direkt, men vi längtar efter att säsongen ska dra igång, säger KHC-tränaren Johan Hellström.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-
ANNONS: Test innehåll med länk
Läs allt här Magazin24