Valskog
14:43 | 27 juli 2019

Helande natur på Hjärtegården

På fem år har Gunneli Fallmark byggt upp en naturlig oas där besökarna får gå tillbaka till grunden, både bokstavligt och och bildligt.

Hästarna har en stor och viktig roll på Hjärtegården. Foto: Michaela Ericzén

På Hjärtegården i Valskog fungerar hästarna som både sanningssägare och gräsklippare, något som passar perfekt för Gunneli Fallmarks verksamhet.

– Jag flyttade hit för fem år sedan, och det berodde på att jag i större delen av mitt liv har förstått att på landet så skulle jag må bättre. Och eftersom jag jobbar med hälsa för andra så är det ett bra sätt att både visa vägen för andra och möjliggöra för de som inte själva har möjlighet att bo på landet, ändå kan få komma till lugnet. 

Gunneli är utbildad sjukgymnast och psykoterapeut.

– Jag jobbar som en helhet med hela människan, men med lite udda metoder. Jag har aldrig känt mig riktigt hemma i det vita rummet som jag kallar det för. Här försöker jag från början bygga upp det som jag vet både tilltalar människan, men ärligt läker och stärker.

För Gunneli är det viktigt att naturen är en del av läkandet.

– Enkelt förklarat så är det back to basics, att när vi skalar av mycket av det som vi lärt oss är så bra med all teknik så hinner vi med på ett annat sätt, ett för människan mycket bättre sätt. Det innebär att ha kontakt med djur och natur, att rent bokstavligen sätta fingrarna i jorden igen och odla sin egen mat.

På Hjärtegården finns ett trädgårdsland, där Gunneli tillsammans med sina klienter planterar enligt permakultursätt.

– Permakultur innebär att det ska vara hållbart för framtiden, inga gifter eller liknande. Och i samklang med jorden, inte gräva upp grunden för att kunna plantera med annan jord, utan samarbeta med jorden. Odlandet var bland det första jag började med när jag flyttade hit.

Sedan starten har Gunneli utbildat sig till utövare av FEEL, som är en förkortning för Facilitated Equine Experiential Learning

– Där använder vi hästar som kollegor. Hästen blir som en spegel av våra energier. Vi människor är väldigt duktiga på att sätta på oss masker för att dölja hur vi faktiskt mår, men en häst ser inte masker utan känner av energier. När en annan människa ser igenom dig, och påtalar det, kan det kännas väldigt hårt, men när en häst ger dig en känsla av något kan du inte förneka det.

Idag har Hjärtegården fyra hästar till förfogande, varav tre tillhör Gunneli själv.

Under sommaren har Hjärtegårdens egen gårdsbutik öppnat.

– Innan hästarna började jag med biodling för att vara en del av jordens cirkel, vilket även resulterar i honung. Så en gårdsbutik är ett praktiskt sätt att få ut det som produceras här på gården. Och det jag ändå behöver köpa in för att hålla igång ruljansen i min verksamhet köper jag in i större volymer för att sälja ut till kund.

Utöver egenproducerad honung, grönsaker och plantor säljs ekologiska stapelvaror, rengöringsartiklar samt fryst hundmat och mineraler till hästar.

– Allt är snällt för både människa, djur och natur, säger Gunneli.

De två senaste åren har också Hjärterum Kulturfestival arrangerats på Hjärtegården. Ett sätt att synas i omgivningen – och att ha roligt!

Hur är det att arbeta i sitt eget hem?

– Vårt hem är vårt sovrum, det enda helt privata haha. Det är inte mycket fritid, det är det inte. Men jag föredrar det framför ett jobb där jag känner att jag sitter fast. Jag har varit anställd och jag tröttnar, det fungerar inte för mig.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-