Offentliga måltidens dag firas på Stora torget i Köping
”Vi vill med dagen ta tillfället i akt och lyfta måltiderna som vi skapar och serverar här i kommunen”.
”Vi vill med dagen ta tillfället i akt och lyfta måltiderna som vi skapar och serverar här i kommunen”.
Kommande torsdag, den 20 oktober, firas Offentliga måltidens dag runt om i Sverige. Detta sker för att uppmärksamma de miljontals måltider som serveras varje dag inom offentlig verksamhet. Under dagen visar offentliga måltidsverksamheter i hela landet upp sin verksamhet på olika sätt.
I Köping kommer kommunens måltidsenhet att stå på Stora Torget vid lunchtid och servera smakportioner på maten som serveras i deras restauranger och matsalar.
”I Köping serveras i snitt 9100 offentliga måltider varje dag. Vällagade måltider som inte bara är ämnade att främja hälsan utan som också ska ha så liten miljöpåverkan som möjligt. På torsdag står måltidsenheten i Köpings kommun på Stora Torget och serverar smakportioner av den mat som serveras på förskolor, grundskolor, gymnasiet samt inom vård och omsorg. Utifrån några gemensamma råvaror skapar köken i år en klimatsmart och närproducerad meny”, skriver Köpings kommun i ett pressmeddelande.
Patric Gill är verksamhetschef på måltidsenheten inom kommunen.
– Vi vill med dagen ta tillfället i akt och lyfta måltiderna som vi skapar och serverar här i kommunen. Köken har själva tagit komponerat matsedeln utifrån två lokala producenter av nötkött och matvete, på torget kommer man kunna smaka på en hemrullad köttbulle och stekt matvete med rotsaker. Vi tycker att det ska bli väldigt roligt att servera vår mat till Köpingsbor som inte äter vår mat dagligen för vi är väldigt stolta över det arbete som ligger bakom varje måltid, säger Patric.
Förutom att servera smakportioner till allmänheten kommer måltidsenheten även att prata om måltidernas koppling till deras hållbarhetsarbete.
– Måltiden handlar om mycket mer än att enbart mätta magen i dag. Hållbarhet för oss på måltidsenheten handlar om att måltiden skall vara hållbar för den som äter den genom att förebygga ohälsa, samt skapa en positiv utveckling för hela vårt klimat och den biologiska mångfalden, säger Patric Gill.