Medåker
14:51 | 22 november 2020

Stort intresse för Medåkers Friskola

Det som började som en Plan B utvecklades till den huvudsakliga planen, och säkrade framtiden för Medåkers skola.

Foto: Medåkers Friskola ekonomisk förening

Det har varit ett minst sagt intensivt år för eldsjälarna som säkrade Medåkers skolas framtid. Våren 2019 gjorde Arboga kommun en utredning av skolverksamheten i kommunen och detta mynnade ut i olika förslag om omorganisation som bland annat innebar nedläggning av Medåkers skola.

En grupp engagerade föräldrar satte sig in i utredningen och sammanfattade medborgarförslaget ”Bevarande av Medåkers skola så att en profilering kan ske” som lämnades in till kommunfullmäktige under september 2019.

Den föreslagna profileringen var idrott och natur, en inriktning som föräldragruppen höll fast vid när Plan B sattes till verket, nämligen en friskola i Medåker.

Med facit i hand vet vi hur det gick, kommunfullmäktige beslutade om nedläggning av Medåkers skola och konsekvensen blev en namninsamling för att få till en folkomröstning om skolans bevarande. Cirka 2 400 underskrifter samlades in på en vecka, det vill säga tillräckligt för en folkomröstning.

– Det absolut tidigaste som jag kan komma ihåg var att vi började ta in intresseanmälningar för en friskola i augusti i fjol. Det var verkligen en Plan B då och var mest för att visa att det fanns ett alternativ och framförallt ett stort intresse för att bevara skolan, säger Mikael Gustafsson, ordförande för styrelsen Medåkers Friskola ekonomisk förening.

I januari 2020 bildades en ekonomisk förening för Medåkers Friskola och den 27 januari lämnades en ansökan om att starta en fristående grundskola in till Skolinspektionen.

– Ju mer vi satte oss in i det insåg vi att vi var tvungna att lämna in en ansökan i slutet av januari för att ha en rimlig chans att få igång en friskola till höstterminen 2020, som var vårt mål då, säger Katja Makkonen som är kommunikatör och suppleant i styrelsen.

Den planerade folkomröstningen sköts på grund av Covid-19 upp till hösten, men den 14 maj valde kommunfullmäktige i Arboga att föregå folkomröstning och beslutade om nedläggning av den kommunala skolan i Medåker. Nedläggningen trädde i kraft direkt efter vårterminen 2020.

Där och då blev Plan B den huvudsakliga planen, och efter en intensiv vår och försommar med kompletteringar till ansökan fick Medåkers Friskola grönt ljus från Skolinspektionen den 21 september.

Den 14 november öppnade anmälan till elevkö och styrelsen har redan tagit emot flera jobbansökningar.

Kommer elever, anställda och vårdnadshavare märka någon skillnad mellan en friskola och kommunal skola?

– Det hoppas vi. Rent utbildningsmässigt kommer det att vara lika, men allt överskott vi får går tillbaka till skolan. Om det går bra för oss har vi pengar att återinvestera och vi kan utgå från vad forskningen säger funkar bäst och satsa pengarna på det. Det är svårare i en kommunal verksamhet. Vi har en större frihet för att jobba för skolans bästa, säger Annica Gustafsson, suppleant i styrelsen.

En stor skillnad kommer att vara friskolans nya inriktning; idrott och natur.

– Eftersom det är en friskola kan vi lägga till saker, vi har tänkt lägga till mer idrott, drygt en timme extra i veckan. Och vi har en pedagogik med natur och rörelse som vi kommer att implementera i undervisningen, säger Mikael och fortsätter:

– Det finns otroligt många bra exempel runt om i landet på hur det fungerar mycket väl med den typen av pedagogik, och även mycket forskning som pekar på att vi människor är byggda för att röra på oss, vi fungerar bättre, tar emot mer information och lär oss bättre om vi rör mer på oss.

Finns det några befintliga friskolor med samma inriktning?

– Naturinriktning finns det, men idrott finns det mest på gymnasieskolor. Och vår tanke är ju inte elitsatsande idrott, utan att föda intresse för att röra på sig och ge eleverna möjligheten att testa på en massa olika sporter. Vi vill sätta sunda vanor hos barnen, säger Katja.

Medåkers Friskola kan ta in sammanlagt cirka 100 elever, fördelat mellan förskoleklass till sjätte klass. Och intresset för den nya friskolan är stort, både från framtida elever, eventuella anställda och från allmänheten.

– Man kan anmäla sig till elevkö var man än bor i landet, fast vi tror inte att det blir så utan främst barn från närliggande områden. Men vi har fått några intresseanmälningar från personer som bor i angränsande kommuner, säger Katja och fortsätter:

– Vi har inte gått ut med några jobbannonser än men har redan fått in cirka 15 intresseanmälningar.

Annica nickar instämmande.

– Det finns olika arbetsgrupper i styrelsen och vi sitter med bland annat rekryteringen. Det känns väldigt positivt att så många visar intresse. Vi kommer att sätta igång ordentligt kring jul, säger Annica.

Totalt är den 12 stycken tjänster som ska tillsättas.

Hur ser ni på den inställda folkomröstningen?

– Den delen lägger vi ingen mer energi på. Vårt fokus är att barnen ska få den bästa möjliga utbildningen i en trygg och bra miljö, med bra lärare och bra förutsättningar för att kunna ta språnget vidare ut i livet. Vi försökte påverka kommunen att driva en skola i den riktningen, men nu är det friskolan som är det alternativ vi lägger all energi på, säger Mikael.

– Det känns som det mest långsiktiga alternativet. Så länge vi har engagemanget och jobbar för det kommer skolan få finnas kvar. Skulle det förbli en kommunal skola är det en ständig fråga om ekonomi, och det är alltid de små skolorna som de tar bort först, säger Annica och fortsätter:

– Men för två år sedan trodde jag inte att jag skulle kunna säga att jag är med och driver en friskola idag, haha.

Annica och Mikael har två barn tillsammans som nu kommer att få gå på Medåkers Friskola.

– Vi har en som ska börja förskoleklass nästa år och hon är jätteglad för att hon får gå här. Sedan har vi en tjej som går i fyran nu inne i Arboga och räknar dagarna till hon får komma tillbaka hit och vara här de två sista åren, de trivs jättebra här, säger Annica.

Katjas dotter börjar sexan nästa läsår och kommer nog inte att gå sitt sista år i Medåker.

– Jag har frågat vad hon har saknat mest och hon säger att det är friheten. Att här kan man leka över åldersgränserna, och det är något som vi kommer att ta med oss. Eleverna i Medåker är vana att umgås över sina åldersgränser och att leka med varandra på ett väldigt fin sätt. Det är en trygghet i att alla känner alla, och de hjälper och stöttar varandra, säger Katja.

Verksamheten kommer att bedrivas i den befintliga skolbyggnaden som den ekonomiska föreningen köper av Arboga kommun.

– Fastigheten är i mycket gott skick, men självklart kommer vi vilja sätta vår prägel på skolan. Det vi kommer att ändra mest på är skolgården, där kommer man se den största skillnaden. Det ska vara en rolig plats att leka på, säger Mikael.

Alla tre är överens om att en skola på bygden är absolut nödvändig för dess välmående.

– Det känns som ett måste om Medåker som bygd ska utvecklas vidare. Skolan är ett nav på en landsbygd, det blir som en knytpunkt och utan den blir det svårt att få någon sammanhållning, säger Katja.

– Det blev en liten dipp när man pratade om att skolan skulle läggas ner, många började prata om att sälja sina hus och att ingen kommer vilja flytta hit, men nu märker man att engagemanget börjar brinna igen och att folk ser mer hoppfullt på framtiden, det ger ringar på vattnet för både näringsliv och föreningsliv här ute, säger Annica.

Styrelsen har arbetat hårt och fortsätter arbeta för Medåkers Friskola.
Fr.v: Peter Lövdin (ledamot och kassör), Johan Johansson (ledamot), Annica Gustafsson (suppleant), Katja Makkonen (suppleant), Jennifer Westermann (ledamot), Mikael Gustafsson (ordförande), Erica Sundqvist (ledamot), Sandra Johansson (suppleant). Saknas: Dan Mårtensson (ledamot) Foto: Medåkers Friskola ekonomisk förening

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-