Okategoriserade
19:21 | 14 augusti 2014

Första freestyletävlingen i Kungsör

FREESTYLE ”Som att se tränade hundar på film”. Så beskriver Linn Aasen, från Kungsörs brukshundsklubb, freestyletävlingen som nu på söndag kommer att anordnas i Hundarenan i Kungsör.

Det är den första freestyletävlingen som Kungsörs brukshundsklubb anordnar och det kommer att komma runt 85 tävlande totalt. De kommer både från Stockholm, Uppland, Värmland, Östergötland, Västergötland och självklart från närområdet. Men vad är då freestyletävling?

– Det är en tävling när man dansar med sin hund. Deltagarna ska komponera ihop en dans som man gör tillsammans med hunden. Det här helt fritt vad man gör för något men det finns tidsbegränsningar i de olika klasserna. I den lättaste klassen är det runt en minut, berättar Linn Aasen.

Hundföraren sätter alltså ihop en låt och gör ett utförande som ska imponera på domaren och självklart även besökarna.

– Domarna kollar på utförandet, tolkningen av musiken och planeringen av musiken, säger Linn.

Det finns två grenar i freestyle. En är heelwork då hunden ska hålla en viss position under själva utförandet. Sedan är det vanlig freestyle då det är friare för hunden och föraren.

Vad är charmen med freestyle?

– Freestyle är för de som tycker om att se duktiga hundar utföra tricks. Förarna lyfter fram de saker som sin hund är bra på. Är hunden snabb så blir det snabba tricks och är den långsammare måste man matcha programmet efter det. Det är som att se tränade hundar på film, berättar Linn.

Men hur är det att stå därute med hunden och alla tittar på er?

– Jag själv är introvert och gillar inte att stå på scenen så det är verkligen en utmaning. Man måste ju även fånga publiken och domarna och se till att ha en bra kontakt hela tiden, samtidigt som man måste ha koll på att hunden gör det den ska i takt till musiken. Hundarna kan hitta på egna saker och då måste man fånga upp den, säger Linn.

På söndag är det alltså dags för den första freestyletävlingen som Kungsörs brukshundsklubb anordnar. Det är start klockan 10 och de kommer att hålla på under hela dagen.

– Lite nervös är jag men det kommer nog gå bra, avslutar Linn.

Kommentera artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-
GRATISTIDNINGARNA

Magazin24 – Årets lokala insats 2023

Magazin24 – Årets gräv/artikelserie 2023

Magazin24 – Årets lokalsajt 2020