Debatt
18:00 | 23 november 2021

Debatt: Rädda trygghetspensionen!

Debattartikel från Socialdemokraterna.

Åsa Eriksson, Pia Nilsson och Olle Thorell. Foto: Pressbild

För många är pensioneringen en tid att se fram emot. Efter att ha firat sin sista födelsedag som anställd kan dagarna upptas av barn, barnbarn och fritidsintressen. Men för många är det inte åldern, utan kroppen som sätter stopp för arbetslivet. Alla kan inte arbeta hela vägen fram till pensionsåldern och för dem blir de ekonomiska konsekvenserna smärtsamt tydliga. För dem gör den nya trygghetspensionen stor skillnad. Ändå vill de högerkonservativa partierna rycka och slita i regeringens budget och ta bort just denna efterlängtade reform.

I dag tar regelverket för att få rätt till sjukersättning tar ingen hänsyn till ålder, vilket innebär att en 64-åring bedöms på samma sätt som en 34-åring. Många som närmar sig pensionsåldern nekas därför sjukersättning, trots att de inte kan arbeta och aldrig kommer hinna med att både bli friska och skola om sig innan det är dags att gå i pension. Nödlösningen blir istället att börja ta ut sin ålderspension i förtid, vilket ger en lägre pension livet ut.

Så ska det inte vara. En undersköterska, byggarbetare eller serveringspersonal ska inte behöva bli fattigpensionär för att värk i kroppen gör arbetet omöjligt. Målet ska självklart vara att ingen slits ut av arbetslivet. Men innan vi når dit måste alternativen för de som arbetat och gjort rätt för sig bli mer rättvisa.

Därför föreslår vi socialdemokrater en trygghetspension. Vi vill införa särskilda regler för äldre så att den som slitit ut sig i arbetslivet och har som mest fem år kvar till pension ska få sjukersättning istället för att tvingas ta ut sin intjänade ålderspension. Om regeringens budget godkänns av riksdagen blir trygghetspensionen verklighet redan under nästa år.

Moderaterna var tidigt ute och meddelade att de är emot trygghetspensionen. I vanlig ordning motsätter de sig alla ekonomiska förbättringar för vanligt folk. Trygghetspensionen är inget undantag.

För att rädda trygghetspensionen från de högerkonservativa pågår sedan ett antal veckor en namninsamling i hela Sverige, bland annat i här i Västmanland. Efter att omkring 17 000 personer har anslutit sig verkar det nu som att de högerkonservativa inte vågar rycka bort trygghetspensionen. Om just den var det nämligen knäpptyst när de till slut berättade vilka av regeringens förslag de tänker försöka stoppa. Men Moderaterna kommer inte att tveka en sekund att ta bort trygghetspensionen så fort de får chansen. Än har de tid på sig innan riksdagen ska rösta om budgeten.

Alla som har arbetat har rätt till en bra ålderdom – oavsett yrke. Trygghetspensionen är ett viktigt steg för att göra verklighet av den visionen. Att människor som har jobbat hårt och bidragit till samhället kan straffas ekonomiskt är inget annat än ovärdigt. Det borde de högerkonservativa också inse.

Pia Nilsson (S), riksdagsledamot 

Olle Thorell (S), riksdagsledamot

Åsa Eriksson (S), riksdagsledamot

Tobias Baudin (S), partisekreterare


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-
ANNONS: Test innehåll med länk
Läs allt här Magazin24