Debatt
05:33 | 16 juli 2021

Debatt: Sommarjobb viktigt för att komma in på arbetsmarknaden

Debattartikel signerad Åsa Eriksson (S), Olle Thorell (S) och Pia Nilsson (S), Riksdagsledamöter från Västmanland.

Foto: Peter Kroon/Arkiv

Vi hoppas att alla ungdomar i Västmanland får chans till både vila, nöje och lite jobb i sommar. Det är ni verkligen värda!

Att starta vuxenlivet kan vara svårt – i synnerhet mitt under en pandemi. De restriktioner som har varit nödvändiga för att motverka smittspridning har samtidigt gjort livet tuffare för er unga. Distansstudier och inställda fritidsaktiviteter har blivit en del av vardagen och många av de jobb som unga vanligtvis kan ha som första steg in i arbetslivet har tyvärr försvunnit.

När jobben inom restaurang och besöksnäring är färre blir de kommunala sommarjobben desto viktigare. Därför tilldelade den socialdemokratiskt ledda regeringen sammanlagt 380 miljoner till
Sveriges kommuner för att skapa arbeten för våra ungdomar. Det är pengar som gör skillnad för många. Regeringen gav Arbetsförmedlingen i uppdrag att fördela pengar till kommunerna för att stärka kommunernas möjligheter att skapa sommarjobb. Köping, Arboga och Kungsörs kommuner får tillsammans mer än en miljon kronor för sommarjobb i år!

Med ingen eller kort arbetslivserfarenhet och ofta osäkra anställningar är unga särskilt utsatta på arbetsmarknaden. Men det starka samhället lämnar ingen i sticket. Därför har den socialdemokratiskt ledda regeringen tidigare gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att fördela ytterligare pengar till kommunerna för att skapa jobb för ungdomar. Denna satsning gäller från våren och fram till årsskiftet. En grov uppskattning är att totalt cirka 20 000 ungdomar kan få ett jobb i kommunernas verksamheter under året tack vare regeringens satsningar. Det stärker samtidigt den service som kommunerna ger
invånarna.

Vi vågar inte uppskatta hur många arbetstillfällen det kan bli i KAK-området men varje ung som har ett jobb att gå till, som känner sig behövd, som lär sig saker och skaffar sig erfarenheter för framtiden är en vinst.

Det är ett tufft läge nu men framtiden är ljus. Sedan tidigare vet vi att de flesta unga kommer in på arbetsmarknaden när konjunkturen vänder. Vi behöver ALLA för att bygga Sverige starkt och vi tar Sverige framåt tillsammans – eller hur?

Åsa Eriksson (S)
Olle Thorell (S)
Pia Nilsson (S)
Riksdagsledamöter från Västmanland

Tre riksdagsledamöter från Västmanland: Åsa Eriksson, Pia Nilsson och Olle Thorell. Foto: Pressbild

Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-