Debatt
19:43 | 1 mars 2022

Debatt: Stärkt besöksnäring är en förutsättning för fler jobb

Malin Gabrielsson (KD) om besöksnäringen i Västmanland.

Malin Gabrielsson (KD), regionråd i opposition. Foto: Pressbild/Arkiv

Hotell, butiker, restauranger, konserthus, konferensanläggningar och turistmål har drabbats oerhört hårt under pandemin. Människor har förlorat sin anställning, livsverk har gått i graven, vägen till att få ett första kliv in på arbetsmarknaden har blivit längre och Västmanland mindre färgrik.

Väl utbyggd och fungerande besöksnäring är viktig för att en plats ska vara trevlig att bo på och komma till och för att skapa arbetstillfällen på orten. Arbetstillfällen som oftast inte går att flytta till annan plats utan blir kvar på orten. Dessutom är besöksnäringen den viktigaste branschen för att ta första steget in på arbetsmarknaden – en typ av arbetstillfällen det är brist på i Västmanland. Att är en plats är attraktiv att bo på spelar stor roll för att kunna rekrytera personal till länets sjukhus och vårdcentraler.

I en sådan allvarlig situation för länets arbetsmarknad anser KD att även Region Västmanland behöver vidta extraordinära åtgärder, så som andra regioner och många kommuner gjort. Men det säger Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet nej till.

De anser att det varken är möjligt att föra en dialog med länets aktörer om vad som behöver göras eller att ens avsätta en särskild summa pengar för att öka marknadsföringen av Västmanland som resmål.

De åtgärder som vidtagits för att hjälpa branschen har i Region Västmanland skett inom befintlig budget, trots att pengar kommit från regeringen för att stärka även näringslivet under pandemin. Många kommuner har tagit beslut som att avstå från att ta ut avgifter, vilket innebär mindre pengar till kommunen, men som man ansett varit välinvesterat. Men inom Region Västmanland säger alltså politiska styret nej till särskilda ekonomiska insatser.

KD vill att dialog genomförs med besöksnäringens aktörer inklusive länets kommuner – om vad som är viktigast att prioritera just nu. Dessutom vill KD öka marknadsföringen så fler väljer att resa i och till vårt fina Västmanland.

Vi jobbar på att företrädare för fler partier förstår vikten av stärkt besöksnäring och bättre balans på länets arbetsmarknad!

Malin Gabrielsson (KD)

Regionråd i opposition

 


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-
ANNONS: Test innehåll med länk
Läs allt här Magazin24