Debatt
15:02 | 30 juni 2022

Svar till Liberalerna 24 juni

Den 24 juni skickade Liberalerna i Köping in en debattartikel som nu Kristdemokraterna väljer att svara på.

Köpings sjukhus. Foto: Region Västmanland/Arkiv

Liberalerna menar att de vill utveckla sjukhuset i Köping – det är ett viktigt besked. Samtidigt kan man undra varför de då inte gjort det under de senaste fyra åren vid rodret för Region Västmanland. L valde som bekant att 2018 lämna borgerligheten för att säkra fortsatt makt för Socialdemokraterna. L har sedan 2018 särskilt ansvar för primärvård, tandvård, forskning och innovation samt kultur.

Det väljarna i länet behöver fråga sig är; har sjukvården blivit bättre eller sämre de senaste åren med L vid makten för regionen?

KD har den senaste mandatperioden föreslagit bättre samarbete mellan innovatörer, universitet och sjukvården i Köping, något L sagt nej till. Det gör att fina produkter aldrig når vare sig personal eller patienter. Därtill har Liberalerna särskilt ansvar för att länets sjukvårdspersonal inte längre kan träna praktiskt i Västerås då det saknas lokaler.

KD har föreslagit att det ska finnas en gemensam utbildningsavdelning inom äldrevården för kommunens personal och regionens för att höja äldrevårdens medicinska kvalitet – ett förslag som L i regionen inte velat ta ställning till. Vi har föreslagit en bättre språkutbildning i vårdsvenska – det har L sagt nej till. Vi har försvarat Köpings operationsenhet när Liberalerna i stället valt att öppna konkurrerande verksamhet i Sala utan ordentligt beslutsunderlag. Något som riskerar rasera en väl fungerande operationsverksamhet i Köping.

Ytterligare förslag som L tillsammans med C och S kraftigt motverkat är att utveckla länets turismnäring som skulle kunna ge fler arbetstillfällen och därmed mer pengar till sjukvård.

Med största sannolikhet hade Liberalerna stöttat flera av våra förslag om de kunnat agera som ett borgerligt parti, men det är inte den vägen de valt i regionen.

I den budget som KD lagt tillsammans med M i regionfullmäktige finns tydligt beskrivet vad våra partier vill spara på för att kunna få fram ytterligare 150 miljoner kronor till sjukvården, vilket är nödvändigt. Våra sparförslag handlar till exempel om att dra ner på administration, mer professionell och ekonomisk styrning av pågående projekt och utvecklingsarbeten samt minskad sjukfrånvaro genom bättre arbetsmiljö.

Vare sig S, L eller C har berättat hur de vill spara pengar. Kommer det ske före eller efter valet? Eller är det skattehöjning att vänta?

För att klara framtidens sjukvård krävs stora reformer – inte minst på nationell nivå. KD är redo att låta staten ta över ansvaret och fram till dess att modernisera Region Västmanland för att få till en mer professionell organisation med fler öppna vårdplatser och korta vårdköer.

Malin Gabrielsson (KD) Regionråd i opposition

Lars-Axel Nordell (KD) Ordförande KD Köping


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-