Krönika
15:00 | 22 oktober 2021

6 vanliga inredningsmissar

Maria Axelqvist skriver om vanliga fel som enkelt kan undvikas.

För trångt möblerat, en för liten matta eller gardiner som skymmer fönstret är vanliga missar som vi gör när vi inreder. Det finns flera tips och trix att följa om du vill inreda som ett proffs.

Nedan är sex inredningsmissar som enkelt kan undvikas.

1. Följa en trend slaviskt

Det är kul att följa trender men att låta en viss inredningsstil genomsyra hela hemmet är ett stort misstag. Då blir inredningen bara trist och högst opersonlig. Det blir förmodligen även dyrt över tid.

En större inredningstrend brukar hålla i sig max tre år. Var inte rädd att utgå från din personliga smak och stil när du inreder.

Låt dig endast inspireras av trenderna.

2. För stora/små möbler

Ett litet vardagsrum med en enorm soffa kommer att upplevas som trångt. En stor soffa med ett litet soffbord kommer med all sannolikhet att upplevas som obalanserat.

Misstaget många gör är att de glömmer mäta innan de möblerar. Mät och markera ut soffans storlek med hjälp av papperstejp eller några tidningar.

Då får du lättare en förståelse för dimensionerna och kan föreställa dig hur möblerna kommer att se ut på plats.

3. Överdekorerade rum

För många möbler eller saker gör att ett rum kan kännas mindre eller rent av stökigt.

Om du har många små prylar försök att gruppera dem, istället för att sprida ut dem på en yta. Låt bara dina favoritsaker ta plats i bokhyllan.

4. För små mattor

Ett av de allra vanligaste inredningsmisstagen vi gör är att köpa för små mattor. En matta i vardagsrummet bör vara minst lika bred som soffan. Låt gärna soffans främre ben stå på mattan. Detsamma gäller om du har ett par fåtöljer. Det gäller att gruppera möblemanget till en enhet.

En matta under ett matsalsbord skall rymma samtliga stolar även när de är något utdragna. Har du en matta under sängen skall den sticka ut en rejäl bit utanför sängramen för att skapa en ombonad och harmonisk känsla.

5. Tavlor på fel höjd

Vid normal takhöjd är det snyggast att placera tavlor någorlunda centrerat på väggen. Omkring ögonhöjd brukar vara ett bra riktmått att följa. Vill du mäta innebär det ca 140 cm från golvet till tavlans centrum.

Om du vill göra en tavelvägg kan du utgå från samma princip. Placera först en av de större tavlorna i en ungefärlig ögonhöjd och sedan fortsätter du bara att bygga runt och omkring.

6. Felhängda gardiner

Om du vill hänga dina gardiner som ett proffs, bör gardinstången placeras minst 20 cm över fönstret. Det finns ingen övre gräns på hur högt en gardinstång ska sitta, men så nära taket som möjligt är en bra riktlinje. Dra även ut gardinstången och låt gardinlängderna hänga vid sidan om fönstret. Gardinen ska alltså inte täcka något av glaset.

Genom att hänga gardinerna på detta vis kommer fönstret att upplevas som större och mer ljus kan också leta sig in i rummet. Placera gärna gardinstångens fästen strax utanför fönsterkarmen eller fodret om sådant finns, då kan de döljas av själva gardinen.

För att skapa hotellkänsla i sovrummet är en gardinskena i taket att föredra. Häng gärna flera par gardinlängder och låt dem täcka hela väggpartier.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-