Krönika
09:17 | 11 april 2021

Odemokratiska krafter skapar en orolig värld

Carl Olov Persson skriver om demokrati, rasism och palats med guldkranar.

Lägg undan alla deckare, det behövs inga påhittade rysare. Verkligheten är tillräckligt dramatisk. Om vi tittar ut över världen ser vi hur allt fler länder leds in i onda cirklar.

Vi kan börja i USA där f.d. president Donald Trump förlorade sitt väljarstöd men inte kunde acceptera valresultatet. I stället agerade han på ett sätt som påminner om hur ledare i diktaturer fungerar.

I sina framträdanden eggade han sina supportrar till våldsamma demonstrationer som accelerade till ockupationen av Kapitolium. Hans påstående att poströsterna måste betraktas som stöld av makt kombinerat med försök att stjäla tillbaks ledarskapet stämmer absolut inte överens med demokratiskt ledarskap.

Över hela världen följde människor valet och kunde ganska snart räkna fram ett ungefärligt slutresultat. Republikanerna hade förlorat valet.

Men ändå, några dagar innan rösträkningen var klar, gick Trump ut i massmedia och påstod att han vunnit valet. Alla kunde konstatera att han hade fel men han gav sig inte.

Sorgligt nog stöttar en del svenska politiker Trumps argumentering. Man kan fråga sig om de är beredda att heja på en svensk pöbel som försöker sig på att ockupera det svenska riksdagshuset.

Vi är alla produkter av den miljö vi växt upp i. Ignatutius av Loyola sa ”Ge mig ett barn på 3 år och jag kan göra vad jag vill av det”.

Den amerikanska befolkningen, exklusive ursprungsbefolkningen, härstammar från immigranter som kommit till Amerika från i stort sett alla länder på jorden, även Sverige.

Nästan alla har vi släktingar i Amerika. För 139 år sedan tog två pojkar från Valla i Himmeta ut flyttningsbetyg och emigrerade till Amerika, En av dem var min farfars bror. Samma år emigrerade åtta Himmetabor till landet i väster. Ättlingar till dessa immigranter är med och formar dagens Amerika.

Amerika har ett mörkt förflutet när det gäller slaveriet. Även här har en del svenskättlingar en inställning som vi i Sverige inte accepterar.

Släktingar till mig emigrerade runt sekelskiftet. De lyckades inte så väl i staterna så mamma och son flyttade tillbaka till Sverige. På ålderns höst besökte sonen sin syster som stannat kvar i Amerika.

Hemma igen använde han n-ordet och sa så här om USA:s svarta befolkning:

”De vore inget större problem om inte den där Martin Luther King fanns.”

Några månader i Amerika fick rasismen att blomma.

I en orolig värld kan vi räkna upp många länder där odemokratiska krafter använder våld för att sätta frihetslängtande medborgare på plats.

Erdogans styre i Turkiet är ett skräck-exempel. Turkiet beslutar att det är okej att män slår sina hustrur. Erdogan menar att det stämmer överens med religion och kultur i Turkiet. Att han skämmer ut sig själv, Turkiet och religionen han företräder bryr han sig tydligen inte om.

Erdogan borde ta rygg på Edna Adan i fattiga Somaliland, en kvinna som efter det att den fruktade diktatorn Siad Barre avsatts, blev utrikesminister. Hon fick delta i utformningen av provinsens nya politiska mål – att få öknarna att blomstra, välstånd, demokratisk utveckling, jämställdhet, upprättelse för kvinnor och barn och uppbyggnad av ett fredligt islam.

Adan var Somalias första kvalificerade sjuksköterska-barnmorska och den första somaliska kvinnan som körde bil. Hon tillbringade några år som FN- och WHO-tjänsteman innan hon återvände till Somaliland för att med egna besparingar bygga ett sjukhus.

Adan arbetade intensivt för avslutning på ett extremt våld mot kvinnor och för att få slut på kvinnlig könsstympning och hon kämpade för flickors rätt till utbildning.

Vid en intervju pekade hon på ett gammalt foto av sig själv som första dam i en elegant cocktailklänning: ”Du ser mina bilder! Vi brukade aldrig täcka oss från topp till tå”, sa hon. ”Vi har halsar, vi har hår, vi är människor.”

För sitt arbete för att främja kvinnors hälsa och kampanj mot könsstympning har hon kallats den muslimska moder Teresa. Aden ett föredöme att följa för många.

Citat ur Koranen visar att Adens efterföljare har en tung väg att gå. Inom extremistisk islam råder klädestvång. Kvinnor får inte visa håret och kroppen skall vara heltäckt. (Koranen 24:31 och 33:59)

Männen bestämmer över kvinnorna, över vem de får umgås med. Muslimska män får misshandla sina hustrur, som dessutom skall stå till förfogande närhelst mannen så önskar. De som följer buden skapar ett helvete på jorden (IS-lägren i Syrien) och meriterar sig knappast till entré i ett kommande fridens paradis.

Det kokar lite var stans i världen. Putins och oligarkernas våldsamma kamp mot medborgare som söker vägar till ett demokratiskt styrt Ryssland.

Nordkorea med sin auktoritäre ledare Kim Jong-Un som förslavar ett helt folk. Belarus, Afghanistan, Irak, Iran, Jemen, Myanmar – uppräkningen kunde fortsätta.

Våldsbejakande ledare fängslar, plågar och slår ihjäl medborgare som strävar efter demokrati.

Ledarskikten i nationerna borde begripa att satsningar på folkets välfärd är mer hedervärda tillgångar än palats med guldkranar på toaletten och miljarder i skatteparadis.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-