Surahammar
11:49 | 17 november 2021

Surahammar är länets bästa skolkommun

Bäst i Västmanland enligt Lärarförbundets ranking.

Foto: Magazin24/Arkiv

Under onsdagen släppte Lärarförbundet sin årliga ranking över landets bästa skolkommuner. Bäst i Västmanland är, enligt rankingen, Surahammar som återfinns på plats 104 av 290.

– De kriterier vi mäter ger en tydlig bild av en kommun. När politiken vet att satsa på sina rektorer, lärare och elever så märks det i såväl elevresultat som i lärarnas arbetsförutsättningar. Det handlar om ekonomiska förutsättningar, politisk ambition och prioriteringar, säger Lärarförbundets förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

Näst bäst i länet är Arboga på plats 133. För övriga kommuner i Västmanland var rankingen dyster läsning – samtliga åtta återfinns på den undre halvan.

”Lärartätheten, nivån på sjukfrånvaron och resurstilldelningen hör till Västmanlands läns relativa styrkor i årets rankning, medan länets kommuner placerar sig lägre när vi jämför andelen godkända elever, andelen som fullföljer gymnasiet och lärarnas behörighet”, skriver Lärarförbundet.

Lärarförbundet meddelar också att årets ranking, som är den tjugonde i ordningen blir den sista. Skillnaderna mellan olika kommuner och olika skolor har blivit för stora. Den enda lösningen är att staten tar över huvudansvaret för finansieringen av skolan, anser förbundet.

– Vi ser i vår granskning att kommunerna långt ned på listan lämnas i sticket. De har problem med resurser, resultat och lärartäthet och inget händer, år efter år. Sverige får inte nöja sig med detta. Det handlar om ett systemfel som kommunerna inte kan rätta till på egen hand. Staten måste kliva fram och säkra en likvärdig och bra skola i hela landet, säger Johanna Jaara Åstrand.

Fakta: Så placerar sig kommunerna i Magazin24:s bevakningsområde

104. Surahammar

133. Arboga

206. Hallstahammar

221. Köping

282. Kungsör

Källa: Lärarförbundet

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-