Ishockey
06:45 | 11 april 2021

Välkommen arbetsro för Surahammars sportchef

Efter sex raka säsonger med ett kvalspöke hängandes över sig bröt Surahammars IF den negativa trenden. Nu kan klubben tidigt inleda arbetet med att skapa ett slagkraftigt lag till nästa säsong.

Jörgen Mähler, sportchef för Surahammars IF. Foto: David Eriksson/arkiv

Säsongen 2020/2021 var som ett åk på en berg- och dalbana för Surahammar. Laget inledde säsongen dåligt, hamnade i en negativ sprial och vann endast en match efter tre perioder i grundserien.

När de 22 omgångarna av Hockeyettan Västra summerades var Surahammar jumbo i tabellen och laget fick inleda fortsättningsserien med noll poäng.

Där blev situationen en helt annan. Med en ny tränare i båset och ett antal nyförvärv i truppen började spelet klicka. Rejält.

Surahammar tävlade in i det sista om en kvalplats uppåt, men fick nöja sig med en tredjeplats och förnyat kontrakt i Hockeyettan. För första gången på sex år.

– Man kan dela in säsongen i två delar. Innan jul var det stor frustration och vi fick inte ut så mycket av laget. Efter jul fick vi allt vi kunde önska oss både med ny tränare och nyförvärv, säger sportchefen Jörgen Mähler till Magazin24.

Han säger vidare:

– Det var inte bara tränarens och nyförvärvens förtjänst. Alla höjde sig och anammade sättet att spela. Allt gick åt rätt håll.

Målsättningen inför säsongen var att undvika kvalspel. Det lyckades som bekant Surahammar med, men vägen dit var inte fullt så spikrak som klubbledningen och spelarna hade hoppats på.

– Innan jul hade vi 21 raka matcher utan trepoängare och då är det klart att man började fundera. Vi visste att det finns kunskap och skicklighet i laget, men det gäller ju att få ut det på isen också. Så var det inte innan jul, men när vi började få lön för mödan började det ge ringar på vattnet och en helt annan tro på det vi gör, säger Mähler.

För första gången på sex säsonger undvek ni ett nervöst kvalseriespel. Hur var känslan när det blev ett faktum?

– Genom hela klubben så var det en enorm lättnad. Framför allt den här säsongen när antalet lag i Hockeyettan ska reduceras. Det är skönt att sitta här nu i slutet av mars och kunna vara avslappnad. Det är inte en så bekant känsla, men det är skönt och vi har saker att bygga vidare på.

Den här säsongen måste ge er som klubb en arbetsro ni inte haft på ett par år?

– Absolut! Vi är många som kämpat för att rätta upp klubbloggan. Den har varit kantstött. Flera har valt bort spel hos oss på grund av hur historiken sett ut, men nu känns det som att vi är på väg åt rätt håll.

Surahammar har de senaste säsongerna haft en ganska elak stämpel kring sig som ett strykgäng och ett lag med förlorarmentalitet. En stämpel som kanske kan vara på väg att suddas ut.

– Jag tycker att vi har fått tillbaka anseendet. Jag upplever inte att någon missunnar oss något utan de flesta tycker att det är kul att det går bra för laget igen, säger Mähler.

Strax innan jul meddelade Surahammars IF att dåvarande huvudtränaren Patrik Juhlin fick lämna sitt uppdrag. In kom Sebastian Varjomaa från IFK Arboga. Kort därefter presenterades den kanadensiska trion Ethan Cardwell, Jack Thompson och Blake Murray som nyförvärv. De nya ansiktena bidrog stort till Surahammars fina form under fortsättningsserien.

– Kanadensarna gjorde ett avtryck, minst sagt, säger Mähler.

Kan ni få tillbaka dem till nästa säsong?

– Nej, de har högre ambitioner än så. Men om något grusar sig där borta är de självklart välkomna tillbaka. Att de kom hit och gjorde så otroligt bra ifrån sig var en stor bonus för vår del.

När det gäller Sebastian Varjomaa så kommer han återvända till IFK Arboga nästa säsong. Surahammar får därmed inleda jakten på en ny tränare samtidigt som lagbygget ska falla på plats.

– Prio ett är att förlänga och avsluta det som finns. Det håller jag på med nu. Sen måste de andra lagen spela klart för det finns intressanta spelare i andra lag som jag skulle vilja locka hit.

Telefonen går varm hos Jörgen Mähler. Han berättar att det ibland är mellan 50 och 60 samtal om dagen. Det är dock inget han ser som ett problem.

– Det skulle vara för jäkla tråkigt om det var helt tyst i telefonen. Min främsta uppgift är att skapa bra förutsättningar för tränare och spelare. Då krävs det ett par telefonsamtal, säger han.

Hur ser ekonomin ut nu efter en hel säsong i princip utan publik?

– Självklart så blöder vi, men inte så mycket som vi skulle kunna ha gjort. Vi har fått riktigt, riktigt bra respons från företag, både här i Surahammar och i Västerås. Samtidigt hade vi nog haft mer publik den här säsongen än vad vi brukar ha, så det är lite synd. Sammanfattningsvis är ekonomin stabil, vilket är glädjande så klart.

Vad är visionen för Surahammars IF säsongen 2021/2022?

– Att vi ska vara på den övre halvan och fortsätta vara ett slagkraftigt lag. Skulle det vi nyss åstadkommit vara för bara en säsong är det bortkastat. Vi ska tillbaka till där vi en gång varit, att vara med och kriga om en plats i Allettan. Om vi inte når det ska vi ändå ha bra förutsättningar att kunna gå vidare resten av säsongen. Vi ska sakta men säkert ta oss uppåt. Det är spännande. Jag kan ju säga det att jag är jäkligt glad att vi vet att vi spelar Hockeyettan nästa säsong. Vi ska bli ett stabilt lag i Hockeyettan kort och gott, avslutar Surahammars sportchef.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-