Valskola del 3
14:03 | 13 juli 2022

Valskola med K-G Bergström

En artikelserie i 10 delar om det lokala valet och den lokala demokratins betydelse för din kommun.

Hur ska jag bära mig åt för att påverka de lokala frågorna, har du som kommunmedborgare kanske funderat över? Eller hur du kan komma i kontakt med lokala politiker

Den senare är enklast att besvara. Inför ett val är kommunalpolitikerna synnerligen tillgängliga. De vill inget hellre än att komma i kontakt med sina väljare och även med andras väljare i hopp om att ”omvända” dessa. En del politiker kommer ju till och med och ringer på. De finns ofta i valstugor där partierna har såna. Under valrörelsen har de ju också offentliga möten och brukar vara tillgängliga för frågor och synpunkter.

Skriv till politiker!

Utöver det är det enklaste att mejla till dem. Adresserna torde finnas på kommunernas hemsidor. I mejlet kan du ju framföra
konkreta förslag, som kanske rentav resulterar i en motion om politikern håller med dig. Men du kan förstås också lämna synpunkter på vad politikerna gjort eller tänker göra.

Använd Tidningen

I den mån lokaltidningarna fortfarande har det som förr kallades insändarsidor, kan du skriva ner dina synpunkter och förslag och skicka dem dit för publicering. Det är ju ett sätt att väcka opinion för din sak. Ett annat sätt är att helt enkelt kontakta en redaktion och försöka få den att ta upp din fråga. Lokalradion och lokaltidningarna borde ju ha utrymme för kloka tips från lyssnare och läsare, kanske också regionalTV. Dessutom har de flesta kommuner egna TV, radio- eller webb- sändningar där du i varje fall får kommunal information, men jag skulle nog försöka att få dem att ta upp en fråga som jag brinner för. Det kostar inte att försöka.

Medborgarförslag

Det finns ytterligare ett sätt att få gehör för sitt engagemang. Om du har turen att bo i någon av de cirka 200 av våra totalt 290 kommuner som har infört möjligheten till medborgarförslag kan du lägga ett sånt. Skriv ner förslaget och skicka det per mejl eller post till kommunen

 

Den är skyldig att behandla förslaget som ett ärende och bereda det. Kommunfullmäktige eller den nämnd som fullmäktige delegerar det till ska sen besluta om man ska anta det eller ej. I Stockholm hanteras medborgarförslagen i stadsdelsnämnderna och den som lagt förslaget bjuds in för att vara med på det möte som tar upp förslaget. Både finansborgarrådet och oppositionsrådet är närmast entusiastiska över möjligheten till medborgarförslag: Anna König Jerlmyr (M) skriver att ”det kommer in många fantastiska förslag till oss från medborgarna… medborgarförslag är en viktig del av demokratin för att alla ska få göra sin röster hörda”. Hon nämner ett exempel på resultat – en yogapaviljong i Vasaparken. Karin Wanngård (S) skriver att ”vi socialdemokrater ser positivt på medborgarförslag. Det är bra med engagerade invånare. Förslagen blir ibland verklighet även om det kan ta lite tid”.

Ju fler desto bättre

Om du har många sympatisörer för din sak kan du till och med försöka få till stånd en rådgivande folkomröstning. Det kräver att minst tio procent av de röstberättigade i kommunen står bakom kravet och att inte två tredjedelar av ledamöterna i kommunfullmäktige säger nej.


K-G Bergström, legendarisk politisk reporter på SVT under 30 år och utrikeskorrespondent i USA, samt även skrivande journalist i ett flertal tidningar, bland annat Expressen.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-