valskola del 5
16:21 | 28 juli 2022

Valskola med K-G Bergström

En artikelserie i 10 delar om det lokala valet och den lokala demokratins betydelse för din kommun.

Står de lokala partierna för samma sak som
de nationella

Det kan låta som en enkel fråga. Så här svarar till exempel Socialdemokraternas ledare i Stockholm Karin Wanngård: ”Ja nästan alltid. Åtminstone inom mitt parti Socialdemokraterna.” Men hennes huvudmotståndare i Stockholms kommunalpolitik – Anna Körlig Jerlmyr (M) som är finansborgarråd och därmed tyngsta lokalpolitiker i huvudstaden är inte lika kategorisk: ”Alla som är medlemmar i ett parti tillhör samma organisation oavsett om man är engagerad på kommunal, regional eller nationell nivå. Man delar de grundläggande värderingarna tillsammans. Moderaterna värderar frihet, trygghet och ansvar både i lokala och nationella frågor. Ett stort parti som Moderaterna kan däremot innehålla en bredd av åsikter. Jag är till skillnad från vissa andra moderater till exempel för havsbaserad vindkraft.” Däremot är varje kommun unik och har sina egna utmaningar och möjligheter. Därför fokuserar man ofta på olika frågor och gör ibland olika bedömningar beroende på de förutsättningar som gäller och om det är ett nationellt eller lokalt perspektiv.

SKR inte enig

Inte heller branschorganisationen – Sveriges Kommuner och Regioner – är lika bestämd som Karin Wanngård:

”Partierna bedriver inte alltid samma politik lokalt som nationellt. Ideologiskt och i de stora sakfrågorna finns dock en generell
partilinje. Det är också en skillnad mellan rikspolitik och lokal politik. Det finns många frågor av lokal karaktär där partierna inte har någon ståndpunkt på nationell nivå. Dessutom finns det lokala partier som inte tillhör något riksdagsparti.”

Ofta behöver den lokala politiken vara mer pragmatisk för att lösa de frågor som rör vardagen för medborgarna.”Ett exempel på att väljarna inte alltid är helnöjda med riksdags- partiernas roll i kommun- och
regionalval är att det finns, som SKR påpekar, mängder med lokala partier. Under den här mandatperioden hela 141 partier i kommunfullmäktige och åtta i regionerna. Några av partierna är representerade i flera kommuner eller regioner till exempel Feministiskt Initiativ och Sjukvårdspartiet. Lilla Kalix med bara cirka 15 000 invånare har till exempel två olika lokala partier. Så du som inte är nöjd med riksdagspartierna har god chans att hitta alternativ i din hemkommun som kanske passar dig bättre.

Några lokala partinamn i urval:

  • Bästa alternativet
  • Humlorna
  • Demoex
  • Partiet partiet
  • Konsensus
  • Nils Dacke-partiet
  • Sportpartiet

 

 


K-G Bergström, legendarisk politisk reporter på SVT under 30 år och utrikeskorrespondent i USA, samt även skrivande journalist i ett flertal tidningar, bland annat Expressen.

 

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-