Västmanland
14:52 | 1 mars 2022

Västmanland först ut med ny behandling mot bäckenbottenbesvär

Den 1 april blir Region Västmanland först i landet med att kunna erbjuda biofeedbackhjälpmedel till patienter som lider av olika bäckenbottenbesvär.

Region Västmanland. Foto: Gunilla Skogman/arkiv

På tisdagen meddelade Region Västmanland att man blir först i landet med biofeedbackhjälpmedel som används för att lindra bäckenbottenbesvär, en åkomma som är vanligast förekommande bland kvinnor.

– Det finns idag en ökad kunskap om flera dolda kvinnosjukdomar, och vi är glada att vara först i Sverige med att göra det möjligt att förskriva hjälpmedel för behandling och träning av bäckenbotten, säger Barbro Larsson (C), hjälpmedelsnämndens ordförande, i ett pressmeddelande.

Den 25 februari beslutade hjälpmedelsnämnden om att man från och med den 1 april ska kunna erbjudas biofeedbackhjälpmedel avgiftsfritt efter behovsbedömning av en specialistförskrivare.

– Som specialistförskrivare räknas fysioterapeut/sjukgymnast med specialområde bäckenbottenrehabilitering, uroterapeut, tarmterapeut eller läkare.

Vad innebär då biofeedbackhjälpmedel?

– Biofeedbackhjälpmedlet består av en apparat man kopplar upp sig mot, och som ger patienten en biologisk återkoppling för större möjlighet att övervaka och påverka det som normalt sker omedvetet i kroppen. Genom att koppla upp sig till apparaten och göra vissa övningar, till exempel träna eller slappna av bäckenbottenmuskulaturen, så får man via ljusdioder omedelbar återkoppling på den egna insatsen. Det blir alltså lättare att träna bäckenbotten eller annan muskulatur mer effektivt och målinriktat, än om man själv skulle försöka övervaka övningarna utan hjälpmedel, skriver Region Västmanland i pressmeddelandet.

Bäckenbottenbesvär kan vara bland annat urin- och analinkontinens, förstoppning och tömningsbesvär och framfall. Funktionsnedsättningarna kan ha orsakats av sjukdom eller skada, men det kan även handla om efterverkningar från till exempel förlossning, kirurgi eller strålbehandling.

– Den tillgängliga evidensen visar att träning med biofeedbackhjälpmedel är effektiv vid den här typen av besvär. Det går att köpa hjälpmedlet själv men apparaten är dyr, minst 4 000 kronor,  vilket gör att alla inte har den möjligheten. Nu kommer vi att köpa in hjälpmedlet och patienten kan få det förskrivet utan avgift, säger AnneChristine Ahl, verksamhetschef, Hjälpmedelscentrum.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-