Arboga
18:03 | 29 oktober 2021

Arbogateatern längtar efter att möta publiken

Skymning över Arboga kommer tillbaka för sjätte året i rad och kort efter bjuder Arbogateatern in till ett kungligt julfirande.

David Klöcker Ehrenstrahl (Christopher Eriksson), Hedvig Eleonora (Åsa Bergh), Karl XI (Martin Åkesson) och Ulrika Eleonora (Emelie Hertzman) i Ett missförstånd, Ers Majestät. Foto: Niklas Lindgren

Att coronapandemin har påverkat Sveriges kulturliv är inga nyheter för någon vid det här laget, men trots det har Arbogateatern inte varit sysslolösa under den aktuella tidsperioden.

– Vi har försökt ha verksamheten igång trots corona, vi har jobbat med film bland annat. Tidigt under pandemin gjorde vi Pest eller Corona som är fyra kortfilmer om sjukdomar och hur man har hanterat sjukdomar förr i tiden. Sedan har vi förberett och filmat ett filmprojekt som vi kallar för Historiska kvinnoporträtt. Först ut är Cecilia Vasa och det avsnittet publiceras förhoppningsvis under november, säger Emelie Hertzman, konstnärlig ledare på Arbogateatern.

– Vi gjorde Skymning över Arboga förra året, men det blev inte riktigt samma sak. Det svåraste var att hantera när vi i ensemblen blev sjuka. Eftersom vi uppträder utomhus kunde publiken hålla avståndet på ett bra sätt.

Emelie Hertzman. Foto: Michaela Ericzén

Skymning över Arboga har premiär den 30 oktober och har sedan ytterligare sex stycken föreställningar.

– Det är en teatervandring genom Arbogas gator och gränder, från medeltidens munkar till grosshandlarfamiljen Örströms sena 1800-tal där vi möter mördare, dödsdömda, olyckligt kära och övernaturliga väsen. Vi bygger föreställningen på saker som har hänt i Arboga, berättar Emelie Hertzman.

I år fokuserar Arbogateatern extra mycket på kvinnohistoria.

– Det är något vi alltid fokuserar på men just i år blir det lite extra eftersom det är 100 år sedan kvinnor i Sverige fick rösträtt.

Varje år tillkommer nya scener till föreställningen, i år visas en ny scen med Cecilia Vasa.

– Vi har fler kungligheter än något tidigare år, Cecilia Vasa är tillbaka med en helt ny scen tillsammans med fyra av sina syskon, så det blir fem stycken Vasa-barn.

Syskonen Vasa: Cecilia (Emelie Hertzman), Anna (Nathalie Nilsson), Magnus (Christopher Eriksson) och Erik XIV (Martin Åkesson). Foto: Arbogateatern

Efter Skymning över Arboga bjuder Arbogateatern in till en riktig 1600-talsjul med Karl XI och hans familj.

– Karl XI och Ulrika Eleonora firar jul tillsammans på Kungsörs Kungsgård. Det är deras första jul som nygifta och i drottningens mage växer det en ny tronarvinge. Det ska bli den perfekta julen, om bara inte kungen glömt berätta att svärmor också kommer, säger Emelie Hertzman.

Föreställningen går under namnet Ett missförstånd, Ers Majestät och är teater och julmiddag i fem tidsenliga serveringar.

– Det är nog den mest farsartade föreställningen jag skrivit skulle jag säga.

Ett missförstånd, Ers Majestät, har premiär den 27 november och spelas sammanlagt sex gånger.

Film i all ära, men nu längtar Emelie Hertzman och Arbogateatern efter publiken.

– Vi längtar verkligen efter att träffa publik. Det händer mycket i mötet mellan publik och skådespelare, det är här och nu, säger Emelie Hertzman.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-