Arboga
07:57 | 1 juni 2021

Här byggs 40 nya lägenheter i centrala Arboga

Så sattes skopan i grusplanen på Gropgården för att symbolisera starten för bygget av 40 nya hyreslägenheter mitt i centrala Arboga.

Håkan Larsson, vd för Sturestaden i mitten. Flankerad av Lotta Larsson, projektingenjör på Skanska och Dennis Wilhelmsson, projektchef på Skanska. Foto: Joakim Sparv

Ett viktigt bygge, enligt kommunalrådet Jonna Lindman, M.

–  Vi har brist på bostäder i Arboga så det här är mycket välkommet, säger hon om Sturestadens nya jättesatsning.

Gropgårdarna mitt i centrala Arboga har under många år varit oexploaterat och delar av markytorna har fungerat som inofficiell parkeringsplats.

Sturestaden Fastighets AB har länge haft ögonen på området som tänkbar plats för nyproduktion av bostäder. Undan för undan har delar införlivats av Sturestaden och nu är tiden mogen för att sätta grävskopans käftar i den hårda grusplanen.

Bygget sköts av Skanska som ser fram emot just detta bygge.

– Väldigt spännande, säger Dennis Wilhelmsson, projektchef på Skanska. Sturestaden är mycket måna om miljöpåverkan så här bygger vi med KL-trä (korslimmat trä). De är första gången vi använder det till bostäder, tidigare har vi använt KL-trä till bland annat stations- och kommunhusbyggnaden i Växjö.

Sturestadens ordförande Mats Öhgren, tar första spadtaget assisterad av Andreas Nyquist, ABM, markentreprenör. Foto: Joakim Sparv

KL-trä är ett betydligt mer miljövänligt alternativ än det traditionella sättet att bygga stomme, med betong. Dennis Wilhelmsson berättar att det är många ton koldioxid som sparas vid byggnationen. Men det ställer också ganska höga krav under byggtiden.

– Vi måste skydda bygget med tält viket gör det mycket dyrare, säger Dennis Wilhelmsson.

För Sturestaden har det aldrig varit någon tvekan att ta kostnaden. Betong i stommen var aldrig något alternativ. Sturestadens VD Håkan Larsson ser dock inga hinder med ökade kostnader.

– Det blir dyra lägenheter, det är inget att sticka under stol med, säger han. Men vi tror att det här kommer att bidra till Arbogas bostadsutveckling. De människor som flyttar till Arboga och till nya jobb här måste ha någonstans att bo, någonstans attraktivt.

Kommunalrådet Jonna Lindman håller med.

– Gropgården är mycket välkommet, säger hon. Vi behöver alla typer av boenden i Arboga. Den är platsen är bland de bästa i hela Arboga, självklart ska det vara fina bostäder här.

Håkan Larsson, Sturestadens vd till höger, pratar med Jonna Lindman, moderat kommunalråd i Arboga, Magnus Andersson i kostym, han är vd för kommunägda Arboga Kommunalteknik AB och längst till vänster står Mikael Dahlqvist från Sturestaden. Foto: Joakim Sparv

40 nya lägenheter, från ettor på 37 kvadrat till fyror på 97,5 kvadrat i etage, kommer att bidra till den viktiga flyttkarusellen i Arboga. Äldre Arbogabor som flyttar från villor till kanske en fyra i Gropgården, ger plats till någon att flytta in i villa osv.

– Tio villor tror vi kan bli lediga på det här viset, säger Håkan Larsson. Det i sin tur gör att billigare lägenheter blir lediga i andra änden.

Start för bygget skedde officiellt fredagen den 28 maj. Nu fortgår bygget och planen är att första inflyttning sker hösten 2022.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-