Motorsport
06:02 | 16 april 2023

Noel Eliasson fysiskt och mentalt redo för ny säsong

En nybyggd cart, tuffare motstånd och längre resor väntar SMK Arboga-talangen under 2023.

Nya carten är körklar för den kommande säsongen. Foto: Privat

SM-guld i 650cc, totalseger i NEZ-tävlingen (Northern European Zone) och en plats i Bilsportlandslaget. 2022 var ett år att minnas för SMK Arbogas Noel Eliasson.

Han går in i tävlingsåret 2023 med gott självförtroende, men samtidigt med inställningen att detta år kommer innebära flera nya utmaningar. Bland annat ska han tävla i en nybyggd cart, ett projekt som pågått under hela vintern.

– Vi har byggt om och ihop den. Nu är den helt körduglig. Annars har vi mest gått och väntat på att få komma igång. Banorna har ju varit stängda på grund av vädret så vi har inte fått komma ut för att testa, säger Eliasson som gjorde första testet med nya carten den gångna helgen.

Den 22 april är det säsongspremiär för RallyX Nordic, den internationella rallycross-serien som Noel är nykomling i. Premiärdatumet är en månad tidigare än förra årets svenska mästerskap.

– Det blir ganska tätt inpå. Då hade man inte samma bekymmer med att sitta och vänta. Nu har vi fått ligga på mer och hela tiden fråga när banorna kommer öppna, men det är som det är. Vi kan ju inte kontrollera vädret.

Börjar du känna dig redo för säsongen trots detta?

– Just nu är jag lite spänd eftersom jag inte fått så mycket körning i carten, men förhoppningsvis får vi det i slutändan. Det kommer bli hektiska dagar med mycket tester innan premiären, men jag känner mig ändå ganska så lugn. Även fast det är en ny cart så vet vi ungefär var vi stod förra året. Det gäller bara att banka in varven och få lite kött på benen.

Eliasson är van vid framgångar, speciellt förra året, men i år hårdnar konkurrensen betydligt i nya tävlingsserien RallyX Nordic. Foto: David Eriksson/arkiv

Årets säsong kommer bli tajtare, ha fler långa resor och kräva mer fysiskt av Eliasson. Detta är han väl medveten om och förberedd på.

– Under vintern är tävlingssäsongen över, men då börjar allt arbete inför kommande. Jag har legat i med den fysiska träningen under vintern, både för att klara av att köra och klara påfrestningen av att resa runt i större utsträckning. Sen finns det även ett psykiskt arbete. Att vara i bra fysisk form gör att jag inte behöver oroa mig så mycket för det psykiska. Allt arbete under vintern kommer vara värt det när jag står där på startlinjen, säger Noel.

– Att komma till säsongsstart och veta att alla förberedelser man kan göra är gjorda känns bra. Jag är i så gott skick jag kan bli. Carten är i så gott skick den kan vara. Vi har materialet som behövs. Då känns allt slit under vintern inte lika jobbigt längre.

Insidan av den nybyggda carten. Foto: Privat

Premiären för RallyX Nordic sker i Danmark. Närmare bestämt på Nysundsbanan på Jylland.

– Jag var där 2016 och tävlade i 85cc, men det är ju några år sen. Jag känner ändå att jag kan banan ganska bra så det blir ett mindre steg att göra när vi väl är på plats.

Vilken inställning går du in med i säsongspremiären?

– Så klart måste jag vara ödmjuk inför uppgiften, även fast vi kommer från säsongen 2022 som varit mitt bästa år i karriären. Självförtroendet är gott och vi vet vad vi håller. Även fast det är en ny cart, ny serie och mycket att lära sig så känner vi oss ända ganska säkra i vad vi gör.

Hur högt siktar du i Danmark?

– Kommer jag till final så måste jag vara nöjd. Skillnaden i år är att man får poäng efter både kvalet och finalen. Även om man inte kommer till final så kan man ändå ha haft en bra helg poängmässigt, säger Eliasson, som avslutar:

– En finalkörning skulle vi vara nöjda med på förhand. Sen får vi sikta så högt som möjligt där. Jag är taggad på att köra igång.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-