KRÖNIKA
06:00 | 26 juni 2022

Att minnas midsommar 2022

En helg fylld av traditioner och – minnen. Jag kommer ihåg en midsommar då firandet hängde på ett grönt och vitt papperssnöre.

Dagens midsommarfirande är en blandning av gamla och nya traditioner.

Midsommarstången kom hit på 1600-talet, från Tyskland. Där och på övriga kontinenten, hörde den till 1 maj-firandet.

Eftersom löven till smyckning här i kyliga Sverige inte hinner slå ut till 1 maj kunde folk inte maja (löva) stången förrän vid midsommar.

Medeltida skrifter antyder att det förekom rituellt öldrickande vid det forntida midsommarfirandet. Den traditionen har jag bevittnat att den hänger kvar, utvecklad med än starkare drycker.

Midsommaren 1961 skulle jag och en kompis ta reda på om det stämde, det som stod i tidningen Se om hur raggarna uppförde sig denna helg.

Precis när vi stuvat in tält och sovsäckar bilen och skulle åka från Skinnsberg mot Säterdalen lossnade ljuddämparen på min beiga VW56:a.

Då – som nu – är jag analfabet vad gäller bilreparationer men löste dock problemet. I Bubblans handskfack fanns ett grön-vitt papperssnöre. Jag band upp avgasröret med det i bakre kofångaren. Snöret höll till Säterdalen på midsommarafton, till Rävberget i Morgårdshanmar på midsommardagen och hem igen.

Dessutom hade bilderna från tidningen Se visat sig stämma med verkligheten.

Maten i midsommarbestod förr i tiden bland annat. av vitgröt, en sorts finare gröt, kokad med mjölk i stället för vatten.

I dagens svenska midsommarfirande ingår knappast vitgröt men vanligen massor med annan mat. Mellan prinskorvtuggorna och mer eller mindre rusande drycker glömmer vi lätt att det här på jorden var 48:e sekund dör en människa av svält. Vanligtvis ett barn. (Enligt Rädda Barnen i maj 2022. )

På grund av Putins agerande kommer dessutom hungern nu att växa ytterligare i de fattigaste länderna.

Vi får förstås vara glada över att barnen i vårt land mestadels är mätta när de hoppar runt i Små grodorna (en lek som finns med i uppteckningar från 1800-talet).

Vi vuxna får kämpa vidare med de höga drivmedelspriser som bromsar lusten till längre resor inom Sverige. Och det får mig att tänka på en lång sådan resa midsommaren 1970.

Jag hade året innan varit i Tunisien för andra gången. På Café de Paris i Tunis blev jag bordsgranne med en äldre arab. Han frågade på franska om jag var tysk.

– Non, Je suis Suédois, svarade jag.

– Aha, Luleå, midnattssolen, sa araben. För där hade han varit.

Här satt jag, för andra gången i Afrika, utan att ha sett mitt eget land ordentligt, inte ens midnattssolen. Skämmigt värre. Så därför blev det en midsommarnatt på Dundret i Gällivare år 1970.

Under tystnad ska man enligt traditionen plocka 7 eller 9 blommor och lägga under kunden för att få drömma om vem man kommer att gifta sig med. En tradition säger också att man ska klättra över lika många gärdsgårdar som antal sorters blommor man plockar.

Att klättra över gärdsgårdar, det får mig att tänka på Annie Lööf. Det år, 2011, då hon valdes till partiledare för C, tyckte bara 5 procent av centerväljarna att S var det näst bästa partiet. I år visar SCB:s siffror att mer än 40 procent av centerväljarna anser att S är det näst bästa att rösta på.

Gång på gång aktualiseras den gamla felsägningen ”Vi i centerpartiet har alltid velat, och kommer alltid att vela…”)

Den 15 juni i år övergav S sin egen budget för att fälla oppositionens med hjälp av C. Samma dag släppte C fram oppositionens förslag om sänkt skatt för alla pensionärer.

År 2011 sa Annie Lööf: År 2022 kommer C att ha 20 procent av rösterna och vara största borgerliga parti. Hon får knappast rätt i det uttalandet. För dels pekar mätningarna på få C-röster i höst, och dels har hon i god tid innan denna midsommar hoppat över gärsgårn och lämnat de borgerliga.

Jag tänker på följderna av förra valet när jag får frågan ”Vilka förlorar valet i höst?”
Så jag svarar: – Väljarna.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-