KRÖNIKA
09:00 | 20 november 2022

Finns det något mer ointressant än att lyckas?

När jag var arton år var min högsta dröm att bli en känd artist.

Jag skickade in mina demos till de största skivbolagen och väntade med spänning på det där samtalet som aldrig kom. Det var ju först då mitt liv kunde börja på riktigt. Det var i alla fall det jag trodde men så fel jag hade!

Skivkontraktet kom men långt senare i livet när jag hade hunnit mogna både som artist, människa och kunde ta konstnärlig kontroll över min egen musik och produktion. Att få ett nej och att bli fråntagen sina önskningar kan ibland vara det bästa som hänt oss i livet. Det är att ge utrymme för något större och djupare att kunna växa. Du kanske inte växer på höjden men på bredden och djupet. Du har fått tyngd.

Känslan av att ha misslyckat i kärleksrelationer och vissa arbetssituationer har varit överväldigande i mitt liv. Mitt värde som människa har ofta varit avgörande av mina prestationer. Det är väl där man brukar skilja på självkänsla och självförtroende. Där ett bra självförtroende innebär att du vet att det finns saker som du är bra på medan en bra självkänsla innebär att känna sig värdefull även när du inte presterar. Den sitter mycket djupare i själen.

Jag har misslyckats så många gånger i livet att jag nu bestämt mig för att bli vän med varje besvikelse och att inte längre fly mörkret. Vi vandrar nu tillsammans inte som bästa vänner men bekanta och jag försöker att göra någonting vackert av allt som gått sönder i mitt liv. Det har funnits stunder när jag varit så fylld av bitterhet och hat att hela kroppen känts som ett tickande minfält. Men idag tackar jag Gud för varje sår och obesvarad bön. De har lett mig till en plats som inte är lycka men någonting bättre, en frid som står rotad i stormarna.

För kristna är aldrig meningen att söka lyckan utan att ta emot Guds gåva av evigt liv. Källan till lyckan finns därmed hos Gud och att älska och att bli älskad. Orden ”lycka” och ”lycklig” förekommer bara två gånger i Nya Testamentet. Det enda Jesus säger om ämnet är: ”Lycklig de som gråter för de kommer att bli tröstade” och vänder därmed upp och ner på hela lyckobegreppet. Även Predikaren beskriver en upprorisk teologi som handlar om livets meningslöshet. Den växlar mellan realism, pessimism och för en diskussion kring vad livet är till för?

Då hatade jag livet, ty det som sker under solen var mig en plåga. Allt är tomhet, ett jagande efter vind. (2.17)

Forskarna är oeniga om boken har ett positivt eller negativt budskap? Är allt tomhet eller finns det en mening med tillvaron? Men oavsett uppmanar boken människan att njuta av livet medan vi kan och där poängen är att det är Gud som möjliggör allt detta. De välkända ”Allt har sin tid” verserna poängterar att det gäller för den visa att förstå när det är tid för det ena och det andra.

Kanske kan vi nå en befrielse i misslyckanden och olycka, olycka utan tröst. I det ögonblicket när vi inte kan föreställa oss någon tröst, det är då den outgrundliga trösten stiger ner. Då kan vi ta tillvara på det förflutna utan att kräva hämnd på framtiden. Det vi kan göra är att försöka få tiden att darra och stå stilla för ett ögonblick.

Det är just i det ögonblicket som vi också gör upp med döden och olyckan. Eftersom vi då visar att det är viktigare att älska sanningen än lyckan. Att älska sanningen innebär att uthärda tomheten och döden.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-