Nyheter
14:23 | 6 mars 2023

Fokus på hastighet i tätbebyggt område under nationell trafikvecka

”Just den här veckan kommer vi koncentrera våra kontroller till områden där vi vet att många personer rör sig”.

Foto: David Eriksson/Arkiv

Under vecka 10 (6-12 mars) genomför polisen en nationell trafikvecka med fokus på hastighet i tätbebyggt område. Där kommer det bland annat att genomföras extra hastighetskontroller.

– Just den här veckan kommer vi koncentrera våra kontroller till områden där vi vet att många personer rör sig. Det handlar både om bostadsområden, skolor och stadskärnor. Varje kilometer har betydelse, framför allt för oskyddade trafikanter som fotgängare, cyklister eller mopedister, säger Ulf Emilsson, verksamhetsexpert inom trafik vid polisen, till polisens hemsida. 

Maria Krafft, måldirektör Trafikverket, säger att lägre hastigheter är avgörande för att trafiken ska vara säker och upplevas trygg. Bland annat runt skolor där hastigheten ofta är begränsad till 30 km/h.

– Det ger till exempel större möjlighet att korsa och röra sig längst med gatan när fordon rör sig mer på människors villkor och där gatumiljön skapar förutsättningar för ökad och säker gång och cykling, säger Maria Krafft.

Vid 30 km/h är chansen god att förare hinner stanna i tid. Polisen skriver vidare att om en oskyddad trafikant skulle bli påkörd av en bil i 50 km/h så motsvarar det ett fall från tredje våningen.

– Vi har alla ett ansvar och en skyldighet att följa skyltad hastighet. Trafiken är vårt gemensamma utrymme och vi måste följa de regler som finns. Du kan rädda liv genom att sakta ner, säger Ulf Emilsson.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-