Bordtennis
06:00 | 20 november 2022

20 år som tränare i Köping – nu njuter Sören av pensionen

Efter 50 år i bordtennisens tjänst kan Sören Ahlén se tillbaka på en lång och händelserik karriär.

Sören Ahlén har spenderat åtskilliga timmar i Köping Arena. Hallen har fått en speciell plats i 66-åringens hjärta. Foto: David Eriksson

2002 kom Stockholmsbördige Sören Ahlén till Köping. 20 år senare gick han i pension – många, många erfarenheter rikare. Magazin24 träffade den nyblivna pensionären för att tala om hans upplevelser, minnen och vad han hittar på om dagarna.

– Jag bestämde mig i februari eller mars där att det var dags att sluta. Det var ett tufft beslut och jag funderade väldigt mycket där på slutet. Jag vet att jag kommer sakna själva bordtennisdelen oerhört mycket, men någonstans känner jag att det hade blivit svårt att köra vidare på halvtid, säger Sören.

I två decennier var han chefstränare för Bordtennisgymnasiet. Utöver själva träningen så skötte Sören även om mycket av det administrativa.

– Det har varit en del byråkrati genom åren och den tog över periodvis. Ibland fick jag slå pannan blodig, men det här jobbet har samtidigt gett mig väldigt mycket tillbaka. Jag hade aldrig spenderat 20 år här om jag inte hade trivts.

Har du börjat ångra beslutet att gå i pension? 

– Nej, det har jag inte. Ibland kommer suget tillbaka så klart. I stunden är det alltid kul att vara med och coacha, men det jag kan sakna mest är resan dit. Att träna och följa lirarna.

Sören Ahlén var ledare åt många duktiga bordtennisspelare. Här instruerar han Viktor Gullbo under en match 2018. Foto: David Eriksson/arkiv

Sören Ahléns långa karriär inom bordtennisen har innehållit betydligt mer än bara åren i Köping. 66-åringen har även bott i bland annat England och Japan i flera år, där han också var tränare. Utöver det har Sören även varit nära bekant med Jan-Ove Waldner och Mikael ”Äpplet” Appelgren i många år, för att nämna några.

– Det har varit en fartfylld och händelserik karriär. Det kan jag inte sticka under stolen med, ler Sören.

Är det något från din tid här i Köping som stuckit ut? 

– Det finns väldigt mycket som stuckit ut. En av killarna som aldrig var någon av de bästa lirarna, Gustav Lindroth, vann en bronsmedalj i dubbel på SM och jag har sällan sett någon så lycklig. Sen har vi naturligtvis spelare som Jon Persson, Mattias Falk, Stina Källberg och Matilda Ekholm som förgyllt tillvaron med sin närvaro i hallen. Det är de som blev mest framgångsrika, men sen finns det massvis med andra som blivit duktiga utan att nå samma status. Det finns massor av spelare och människor som gjort avtryck på mig genom åren. Ingen nämnd, ingen glömd.

I somras kom det dystra beskedet att bordtennisens riksidrottsgymnasium i Köping kommer avvecklas och i stället flyttas till Söderhamn samt Halmstad. Detta besked spelade inte in i Sörens beslut att gå i pension, men han menar att det var ett trist besked att få.

– Jag hade ingen aning om det när jag tog mitt beslut. Det började gå rykten under våren om att Söderhamn och Halmstad skulle utmana om RIG, men det var inte mer än så i det läget. Jag trodde inte det skulle bli verklighet i och med vi i här Köping erbjuder väldigt bra förutsättningar. Sen kom det fram att vi fått kritik från RF (Riksidrottsförbundet) och indirekt är ju det kritik mot Svenska Bordtennisförbundet. Det har varit oerhört svårt att få hit tjejer som vill satsa ordentligt och vi har även haft svårt att fylla alla platser.

Vad tror du kommer hända med bordtennis i Köping efter det här beskedet? 

– I nuläget går det inte att gissa någonting. Jag hoppas att det tillsätts någon form av kreativ arbetsgrupp som är intresserad av att skapa nya aktiviteter. Förutsättningarna här är svårslagna. Hallen är kanonfin och det finns boende både på campus vid Nibble och på Östanåsgatan där eleverna bor nu. Det finns alla möjliga varianter, antingen en internationell satsning genom att bygga upp ett center här. Det kan satsas på högstadieelever eller kanske eftergymnasial verksamhet, men det krävs att alla parter är intresserade av att samarbeta och hitta lösningar. Vi får se vad det landar i.

Foto: Privat

Som nybliven pensionär så njuter Sören Ahlén av den extra tid han får på dagarna när han inte behöver gå till jobbet. Nu har han bland annat mer tid över till sin andra favoritsport, nämligen golfen.

– Hellre än bra får man väl säga, skrattar Sören.

– Nu på slutet har det blivit mer i och med att man är ledig. Det är väldigt kul och det känns som att man blir bättre ju mer man spelar. Tyvärr blir det ännu roligare då. Risken är att man blir sugen på för mycket och då är det lätt att man kroknar, men det är ett lyxproblem.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-
ANNONS: Test innehåll med länk
Läs allt här Magazin24