Lokalt näringsliv
09:00 | 28 februari 2021

Så ska hyresvärdarna locka nya butiker till Köping

I november besökte Dagens Nyheter Köping och gjorde ett reportage om tomma centrumlokaler. Vad görs idag för att fylla dem? Magazin24 tog ett snack med två av fastighetsägarna.

Längs Stora gatan i Köping finns flera lediga butiksytor, här i Commerce-huset. Idéer finns dock för att locka nya hyresgäster. Foto: Björn Blomgren

Det ska sägas direkt att många fastigheter i Köpings centrum fortfarande är fyllda av butiker. Kring Hemköp och längs Västra Långgatan är det snudd på fullt.

Men på andra ställen är det glesare. I galleria Ågången, exempelvis, finns fem vakanser.

– Under pandemin har vi haft en konkurs i den fastigheten. I övrigt har det inte hänt mycket, varken positivt eller negativt, säger Marika Wodzinska på Kungsporten, som äger fastigheten.

Vad kommer ni göra framöver för att locka nya butiker till Ågången?

– Fastigheten är såld nu. Vi äger den fortfarande, men det är en ny fastighetsägare som tillträder i mars. Vi kommer att lämna Köping i och med den här försäljningen.

Vakanser finns också i Commerce-huset, som har tre tomma skyltfönster utmed Stora gatan.

Fastigheten ägs av Amasten som har flera butikslokaler i centrala Köping – och, visar det sig, idéer för att fylla dem.

– Vi vill verkligen att orten ska leva upp och vi har lite tankar och idéer som vi inte har testat än, säger Ellen Reichard på Amasten.

– Vi ska göra en satsning där vi hör av oss till olika kedjor. Vi blir inte kontaktade av dem för Köpings räkning, det blir vi för andra orter, men då får man ligga på och göra en ansats att ringa dem.

Amasten äger fastigheter på ett 20-tal orter i Sverige. Reichard säger att det inte är hyresnivåerna som orsakar tomma lokaler, eftersom hyrorna i Köping ligger lågt jämfört med många andra orter.

– Vissa kanske säger att ”det är tomt för att fastighetsägarna inte förtsått att de måste sänka hyrorna”. Men vi gör det. Vi försöker verkligen. Vi ger corona-rabatter och rabatter för att de ska klara sig under lång tid.

Varför är det fler vakanser i just Köping, tror du?

– Om vi jämför med Tranås där vi också har fastigheter, där är det jordens drag på huvudgatan med massor av folk som går och handlar. Men så är det inte i Köping. Jag frågade en på orten varför det är så. Hon menade att man åker till Västerås och handlar istället, säger Ellen Reichard.

Något annat Köping kan göra?

– Kanske måste man flytta verksamheterna från gatorna som korsar till huvudgatan för att få huvudgatan att leva. Då kan de andra leva upp bättre. Det kan vara en väg.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-