DEBATT
11:04 | 25 november 2022

Värt att veta om maktskiftet i Köping som uteblev

Lars-Axell Nordell (KD) ger sin version.

Lars-Axel Nordell, ordförande KD Köping

KD Köping har jobbat hårt för att nå väljare med vårt program om ökad trygghet, valfrihet och ett betydligt bättre näringsklimat. Företag som blir fler och växer skapar jobb och skatteintäkter till den viktiga välfärden. KD Köping har fått allt fler medlemmar. Vid valet var vi 129 medlemmar i KD Köping. Det finns ingen officiella lokal statistik över partiernas medlemssiffor men tydligen är det bara S som har fler medlemmar än KD i Köping.

Vi gick till val på att genomföra ett maktskifte i Köping sedan S regerat oavbrutet i 90 år.  När rösterna räknats konstaterade vi att KD fick fyra mandat i kommunfullmäktige, en fördubbling från föregående val.

Tre dagar efter valet blev jag som ordförande för KD Köping inbjuden av Moderaternas kommunalråd Ola Saaw till hans rum på Rådhuset. Han skissade på det nya styret där SD, M och KD skulle utgöra kärnan med möjligt stöd av det lokala partiet Vanligt folk, som efter valet fått ställning som vågmästare.

Vi tre partier skulle ha varsitt kommunalråd. Vi skulle till en början ha kontor på Glasgatan medan Rådhuset renoveras. KD skulle få ta hand om näringspolitiken och se till att kommunen lyfter i Svenskt Näringslivs årliga ranking över kommunernas företagsklimat.

Det var för mig ett tydligt, genomtänkt och positivt besked från Moderaterna, endast tre dagar efter valet. Det var dessutom logiskt att fördela ansvaret för näringspolitiken på KD eftersom vi varit det mest aktiva partiet på detta område under mandatperioden. KD besökte bland annat 130 köpingsföretag och gjorde timslånga djupintervjuer, som avslutades med en rapport som vi presenterade vid ett möte på Forum med företagen. Det är avgörande för vår kommun och dess invånare att det finns växande företag som ger jobb och skatteintäkter till den viktiga välfärden.

Vi i KD gladde oss åt möjligheten att genomföra detta historiska maktskifte i Köping. Vi gladde oss åt att få möjligheter att förverkliga vårt viktiga program för ökad trygghet, ökad valfrihet och ett förbättrat företagsklimat i Köpings.

SD, M, KD, L och Vanligt folk träffades och vi konstaterade att vi var överens om att med ett handslag på bild i lokaltidningarna manifestera vår viljeinriktning, inget annat. Detta handslag borde ha ägt rum långt senare, när vi fördelat uppdragen och kommit överens om en gemensam politik för Köping.

Det blev därför något chockartat när vi tre veckor senare hade en inledande förhandling. Då möttes vi av beskedet att de skulle dra ner antalet kommunalråd till två och att KD därmed inte skulle få samma plattform och arbetsförutsättningar med de resurser som rådhuset erbjuder. Vi påpekade att kommunen inte spar några pengar om vi drar ner antalet kommunalråd.

KS ordförande ska vara heltidsarvoderad medan de övriga två från majoriteten och två från oppositionen får 30 procent arvodering vardera när de finns med i kommunstyrelsens arbetsutskott.  De var medvetna om detta men motiverade neddragningen med signalpolitiska skäl, det vill säga att folk skulle tro att neddragningen skulle spara pengar åt kommunen även om det blev tvärt om. Vi protesterade tydligt och sa att vi inte kan gå med på detta.

Detta var inte vad vi förväntat oss. Detta var ingen bra inledning på en förhandling. Vi hade kunnat tacka nej i detta läge. Det gjorde vi inte eftersom vi var helt inställda på att åstadkomma det efterlängtade maktskiftet.

Vi skulle ju ändå, trots sämre arbetsförutsättningar, vara ett av tre majoritetspartier i kommunstyrelsens arbetsutskott och dessutom ha ansvaret för den viktiga näringspolitiken. Därför valde vi att gilla läget när partierna möttes till en andra förhandlingsomgång. Där var vi tvungen att acceptera frågan om kommunalråd för att kunna gå vidare.

Inför den tredje förhandlingsträffen fick vi ett meddelande från Maria Liljedahl ”Ni har inte och kommer inte att ha ansvaret för näringslivsfrågor” Inte heller AU-platsen bekräftade hon när hon skrev ”I Kommunstyrelsens AU nu första tiden vi tar över behövs det dessutom mycket förkunskap så vi kan stötta varandra på plats i KS innan är meriterande (då att man lärt sig något)”. Med det beskedet varnade en av våra förhandlare att vi nu står med ena foten utanför en möjlig majoritet i Köping.

Plötsligt lade de fyra partierna i Nystart Köping även sig i våra nomineringar till centrala poster vilket gjorde oss upprörda. Men samtidigt ville vi ge Nystart Köping ytterligare en chans. Därför stämde vi av hur de skulle reagera på om vi skulle nominera Astrid Lamprecht till att ingå i kommunledningen.

Vi fick ett snabbt svar från de fyra partierna: ”Astrid får plats i KS och KSAU. Hon kan även fungera som sammankallande i arbetsgrupp om näringslivsfrågor. Däremot blir det inte aktuellt med ordförandeskap i samhällsbyggnadsnämnden på detta. Där kan det däremot vara möjligt att hon tar platsen som vice ordförande”.

Hon skulle alltså inte få bli kommunalråd med särskilt ansvar för Näringspolitiken och hon skulle inte heller få den viktiga ordförandeposten i samhällsbyggnadsnämnden, som skulle ha blivit KD:s enda ordförandepost i Nystart Köping. Detta blev droppen för oss. Det vi från början trodde skulle gälla drogs tillbaka steg för steg. De fick en extra chans att rädda den nya majoriteten som de tyvärr inte tog vara på.

Den senaste månaden har varit en jobbig tid för oss i KD Köping. Många hatiska inlägg på Facebook och insändare har skrivits med direkta lögner och anklagelser om varför Nystart Köping sprack.

Vi har framförallt vinnlagt oss om att ha en tät dialog med våra medlemmar både via flera medlemsbrev och fyra olika möten dit våra medlemmar inbjudits. Vi hade ambitionen men det gick inte att hålla ihop gruppen för ett maktskifte hur mycket vi än försökte.

Självfallet har vi fått både ris och ros för vårt beslut att till sist ge upp hoppet att kunna bilda majoritet med Nystart Köping. Sedan valet har sammanlagt sju medlemmar begärt utträde medan två nya har tillkommit. Det innebär att vi idag är 124 medlemmar.

S, V och C ville gärna bilda majoritet med oss. Vi fick snabbt klartecken både vad gäller våra politiska krav och vilka uppdrag vi får. Vid en presskonferens presenterade vi sedan Astrid Lamprecht som Kristdemokraternas kommunalråd med särskilt ansvar för näringslivsfrågorna och ledamot i kommunstyrelsens AU och som ordförande i kommunens samhällsbyggnadsnämnd.

Inom kort presenterar vi i konstellationen Nytt ledarskap för Köping (S, KD, V och C) vårt gemensamma politiska program.

Det blev inte maktskifte, men nya friska vindar kommer att blåsa över Köping med ny ledning, ny politik, ny energi och ny vision.

Lars-Axel Nordell


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-