Västra Mälardalen
11:40 | 19 april 2021

Nationell trafikvecka lägger fokus på hastighet

Trafikstrategen Ursula Edström: ”Krävs att alla trafikanter tar sitt ansvar”.

Foto: Polisen/arkiv

Under vecka 16, den 19 till 25 april, genomför polisen en nationell trafikvecka med fokus på hastighet. Polisen kommer då att öka sin närvaro och aktivitet ute i trafikmiljön.

Detta ska sen bidra till att sänka medelhastigheten för att minska antalet döda och svårt skadade i trafiken.

– Vi kan alla bidra till att reducera dödstalen i trafiken! Börja hos dig själv, lätta på gasen och respektera gällande hastighetsbegränsningar, de finns av en anledning. Många förare kör lite för fort och tror att 6-9 km/h för mycket inte spelar någon roll, men det är tvärtom. Mätningar visar att de flesta trafikanter kör lite för fort och alla hastighetsöverträdelser gör att medelhastigheten på vägen ökar, säger Ursula Edström, trafikstrateg på polisen, i ett pressmeddelande.

Enligt statistik från Transportstyrelsen omkommer två av tre i trafiken efter olyckor på vägar med hastighetsbegränsning på 70 km/h eller högre.

– För att vi ska lyckas i det framtida trafiksäkerhetsarbetet och minska antalet vägtrafikolyckor krävs att alla trafikanter tar sitt ansvar att följa de regler som gäller, till exempel att hålla hastigheten, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen.

190 personer omkom i vägtrafiken under 2020 enligt preliminära siffror. Det är en minskning mot mot året innan, men fortfarande en lång från från Nollvisionens mål om att ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken.

– 190 omkomna är 190 för många. 190 föräldrar, barn, syskon och vänner som inte kommer hem till sina familjer. Trafiken är allas ansvar. Det är svårt att påverka andra, men det är lätt att påverka sig själv och följa skyltad hastighet för att reducera risken för en trafikolycka, säger Ursula Edström.

Trafikverket menar att100 liv skulle kunna räddas varje år om alla höll sig till hastighetsbegränsningarna.

– Det är svårt att förstå att även några få km/h spelar roll. En krock i 85 km/h istället för 80 ökar risken för dödliga skador med 20 procent, säger Maria Krafft, måldirektör på Trafikverket.

 

Från löpet

Dagens lunch

Grattisannonser

Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-