ARBOGA
09:00 | 19 juni 2022

Möt Jonas ”Runstenen” Rundberg

Han har skrivit böcker om mynt, han samlar på gamla flaskor, fältundersökare i UFO-Sverige och en skicklig tillverkare av runstenar.

Jonas på skolgården. Här lär han elever att ”knacka” runsten.

Jonas har alltid varit intresserad av historia, runstenar, gamla saker och gamla mynt.

– Runstenarna är på något sätt ett meddelande från forna människor och tider. Ett meddelande som väcker min nyfikenhet. Jag vill att meddelanden från mig ska finnas kvar långt efter min död, menar Jonas.

– Därför blev det som en given sak att hugga i sten, till eftervärlden.

Han har hållit på i ungefär 15 år och säger att det är först nu, när tekniken är hyfsat utvecklad, som hans stenar börjar att se bra ut.

Hur ser din produktion ut, hur många stenar har du gjort?

– I snitt brukar jag bara göra två stenar per år. Så ett 30-tal har det väl blivit. Sen har jag också gjort ett gäng med gravstenar till husdjur. Har även designat en gravsten till min kära svåger. Den är utformad som en runsten och finns vid Skogsborgskyrkogården i Arboga. Den minsta stenen var en klurig sak att få till. Men jag minns att jag gjorde en liten sten på cirka en decimeter. Den gav jag till författaren Christina Granbom på en releasefest som jag var bjuden på. Den största stenen är ett stort klot på cirka ett ton. Den står på min tomt. Antagligen har jag tillverkat min egen gravsten, ler Jonas.

Just nu håller han på med en sten som ska till ”Restaurang Café Sten Sture”, gamla stan i Stockholm.

Många har sagt att de gärna vill ha en runsten av Jonas. Han brukar säga att han kan ordna en, om de fixar en sten. Där och då brukar allt sluta. Att hitta en bra sten är nämligen en ganska svår uppgift samt att en 1 meter hög sten kan kosta uppemot 10 000 kronor.

– Jag gör inte klassiska runstenar. Under ”runstensperioden” (ca år 700–1100 e.kr.) högg man kort och gott in allt i stenen. Det gör att ristningen är nedsänkt i stenen. Jag gör reliefer. Det betyder att jag först gör ett klassiskt runmönster. Sen hugger jag bort en stor del av den överflödiga stenen. Detta gör att hela runslingan höjs upp. Ett galet jobb som tar tio gånger längre än att göra en ”vanlig” runsten. En liten runsten som är rund, väger cirka 10–20 kilo, kan ta cirka 20 till 30 timmar att göra.

Skriver du i runskrift?

– Jag använder mig av ”det yngre runalfabetet”. Detta består av 16 olika runor och användes främst under vikingatiden (ca år 800–1100), men jag skriver alltid med ”modern svenska”. Detta för att framtida arkeologer ska kunna se att mina stenar INTE är från vikingatiden. De ska se att det finns ett tidsglapp på cirka 1000 år.

Jonas arbetar som fritidspedagog på Gäddgårdsskolan i Arboga. Han vill visa barnen alla olika saker han vanligtvis håller på med.

– På något sätt vill jag vidga deras vyer och ge dem ett alternativ till fotboll och Tik Tok. Jag vill också visa dem att en del saker tar väldigt lång tid och att det krävs stort tålamod att få till vissa saker, till exempel en runsten. De flesta barn är av naturen väldigt nyfikna och öppna för nya idéer och intryck, så de lyssnar på mig och suger in, åtminstone delar av den kunskap som jag förmedlar.

En personlig reflektion jag gör, när jag hör om hur Jonas arbetar med barn och stenknackning, är att detta står absolut så långt ifrån man kan komma den digitala era vi lever i nu. På 30 sekunder hinner ett barn se filmklipp, svajpa, skriva sms och lägga ut en selfie på Facebook. En enda bokstav i en sten tar minst 20 minuter att göra. Tid för reflektion finns det alltså gott om.

Om man vill se något av Jonas verk kan man kontakta honom personligen. Det finns även några minifilmer på Youtube. En väldigt enkel sten står i motionsspåret i Lockmora (Kungsör). Stenen har ett meddelande som lyder: ”Du ska motionera mera”. Hans tanke med denna sten var att man i framtiden ska titta tillbaka och konstatera: ”Tänk att det på den tiden fanns så mycket mat och stillasittande arbeten att människorna var tvungna att springa på sin fritid för att inte gå under av övervikt”.

Du har även ett stort myntintresse?

– Mitt myntintresse började för över 40 år sen. Jag har ägnat en stor del av mitt liv åt detta ämne och min kunskap därom är ganska stor. Jag har skrivit tre böcker om gamla medeltida svenska mynt. Just nu håller jag på med en fjärde bok. Detta är ett galet projekt som har hållit på i många år.

Jonas har skrivit flera böcker om den svenska örtugsmyntningen.

Jonas är en speciell person med många speciella intressen. Han samlar till exempel på gamla flaskor, tycker om att leta i gamla övergivna soptippar, har ett brinnande intresse för övernaturliga fenomen och är utbildad ”fältundersökare” i riksorganisationen UFO-Sverige.

– Oj oj. Listan kan göras lång. Men det är väl lite överkurs antar jag, skrattar Jonas.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-