Okategoriserade
19:03 | 5 februari 2015

Ryggont efter snöskottningen – så slipper du ryggskott

Ont i ryggen efter all skottning? Här är tipsen för att skydda ryggen när du skottar snö.

Att skotta snö brukar medföra ont i ryggen och träningsvärk. Visst är snö fint att titta på men att få bort den från uppfarten och runt husen kan leda till problem med ryggen.

Magazin24.se har tipsen på hur du kan slippa ryggskott efter att du skottat snö.

– När man böjer sig framåt och samtidigt vrider ryggen kan det utlösa ryggbesvär, varnar Gunilla Limbäck Svensson, till sahlgrenska.se. Hon är sjukgymnast på Ortopeden, Mölndals sjukhus, och forskar om ryggbesvär.

Hennes råd är att undvika vridmomentet när ryggen är böjd. I stället ska man se till att böja benen och lägga kraften i benen och använda magmusklerna.

Se även till att inte ta för mycket snö på skyffeln och ta ofta paus.

– Man behöver väl inte vara så ihärdig och skotta hela gatan i ett enda svep. Det viktiga är att man ofta ställer sig upp, rätar på ryggen och böjer den bakåt, säger Gunilla Limbäck Svensson, till sahlgrenska.se.

Det är många som sitter hela dagen vid en dator i ett hopsjunket läge och för att slippa problem när man sedan ska skotta snö och man böjer ryggen på ungefär samma sätt ska man böja ryggen åt andra hållet. Tänk på att göra bakåtböjningar före skottningen och mellan varven, skriver sahlgrenska.se.

Skulle du ha en ömmande rygg efter snöskottningen kan man lägga sig på golvet eller på soffan och med armarna resa på överkroppen så att ryggen böjer maximalt bakåt i ländryggen.

Om du skulle få ryggskott kan man pröva att göra den liggande bakåtböjningen som vi beskrev men sök vård om inte ryggskottet släpper efter någon vecka.

Så nästa gång det snöar och du måste ut och skotta, tänk på ryggen.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-