Köping
18:02 | 21 maj 2022

Statyn ”Kalle Köping” invigd

Nu står han där. Klar för allmän beskådan. Idag invigdes han. Kalle Köping Gustafsson, som staty. 

Annika Duán och Jonny Clefberg förrättade invigningen av statyn.

Kalle Köping Gustafsson gjorde Sveriges första mål i Sveriges första landskamp någonsin – mot Norge. Han spelade 32 landskamper och representerade Sverige i 4 OS-turneringar.  Han vann SM-guld två två gånger, iförd Djurgårdens klubbtröja.

– Nu står vi här med en färdig staty, i en naturlig storlek, i ett fantastiskt utförande, på en riktigt lämplig plats och med en massa människor som vill vara delaktiga i invigningen.

Det framhöll kommunstyrelsens ordförande Annika Duán, som invigde statyn vid IP i Köping i dag tillsammans med Jonny Clefberg, ordförande i Kultur – och Fritidsnämnden.

Bland de ca 300 närvarande vid invigningen fanns Kalle Köpings barnbarn och barnbarnsbarn

Tack framfördes till förslagsställaren Mats Larsson, till konstnären Mitch Ward och till förvaltningarna som genomfört processen från idé till färdig process i den kommunala byråkrati som detta kräver.

Nu står han där vid IP, stilig och grann, statyn över Kalle Köping Gustafsson.

– Det är en glädjens dag för oss alla. För framtiden kommer han att stå här, stor, stark och trygg och påminna om att alla, oavsett vem man är eller var man kommer ifrån, så kan vi alla bli en stjärna, framhöll Annika Duán.

Även Svenska Fotbollsförbundets generalsekreterare, Håkan Sjöstrand, talade och framhöll Kalle Köping Gustafssons roll och betydelse i svensk fotbollshistoria.

Skulptören Mitch Ward är bördig från Texas och bor i Köping.  Hans staty över den legendariske fotbollsspelaren Kalle Köping Gustafsson är den första staty som invigts i Köping sedan statyn över Carl Wilhelm Scheele av Carl Milles invigde nedanför Kyrkan år 1912.

Lagom till invigningen har journalistslegenden i Bärgslagsbladet, Ulf Eneroth, utkommit med en bok: ”Kalle Köping. Landslagets förste målskytt.”

I en spännande text och unika bilder lär vi känna legenden Kalle Köping Gustafsson.  Mannen som bildade Köpings IS och blev klubbens förste ordförande. Det var också han som drev fram bygget av Köpings IP.  När karriären var över hade Kalle Köping spelat 634 matcher, gjort 278 mål, spelat på samtliga positioner utom vänsterytter.

Efter invigningen av statyn spelades en match mellan veteraner från Köping FF och Djurgårdens IF. Köpingssonen Conny Granqvist, också han svensk mästare i Djurgårdens IF, spelade en halvlek i vardera laget.

Köping FF vann med 4-2.

Skulptören Mitch Ward (tv) och Mats Larsson (th), vars medborgarförslag om en staty över Kalle Köping Gustafsson i dag manifesterades i högtidlig invigning.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-