Debatt
14:53 | 27 oktober 2021

Debatt: 27 personer har dött på jobbet

Debattartikel från Socialdemokraterna.

Åsa Eriksson, riksdagsledamot från Västmanland. Foto: Pressbild

En snickare avled mycket tragiskt i våras i samband med arbete utanför Västerås. I juli skadades en byggnadsarbetare när han föll från ett tak i Irsta. Förra året föll en annan man från ett annat tak i Västmanland när han utförde sitt jobb. Det är helt oacceptabelt att människor fortfarande riskerar att skadas för livet när de går till sitt arbete, eller ännu värre riskerar att aldrig komma hem igen.

Den 27 oktober firar vi ”Skyddsombudens dag” för att uppmärksamma alla skyddsombud och deras viktiga uppdrag att skydda sina kollegor från skador. Några dagar senare skickar vi tio socialdemokratiska ombud till vår partikongress i Göteborg. Inför den föreslår partistyrelsen att skyddsombudens befogenheter, anställningstrygghet och kompetensutveckling ska stärkas.

Skyddsombuden är oerhört viktiga och behöver bättre verktyg för att jobba även med organisatorisk och social arbetsmiljö. Självklart ska ingen bli sjuk, skada sig eller dö på jobbet. Trots det har så många som 27 personer mist livet på jobbet i Sverige bara i år. Tre av dem har fått extra mycket uppmärksamhet eftersom de var poliser i tjänst.

Regeringens nollvision mot dödsolyckor och dödsfall till följd av arbetet är oerhört viktig. Att vidga den visionen till att även omfatta dödsfall på grund av jobbet är också angeläget ur ett jämställdhetsperspektiv.

Det är fler män som dör i fysiska arbetsolyckor men fler kvinnor som dör till följd av arbetsrelaterad stress. En tredjedel av Sveriges drygt fem miljoner sysselsatta har upplevt någon form av besvär till följd av arbetet. Ökad kunskap om Arbetsmiljölagen är därför viktig både för arbetstagare och arbetsgivare så att vi tillsammans kan motverka skador och dödsfall.

Därför är skyddsombudens uppdrag viktiga för att öka säkerheten och minska riskerna på våra arbetsplatser. Deras insatser räddar liv. Skyddsombudens uppdrag är att arbeta för en bra arbetsmiljö och bevaka den, både när det gäller trivsel och fysiska risker men också se till att arbetsgivaren uppfyller kraven i arbetsmiljölagen. Frågor om stress, arbetsbelastning, inflytande över arbetsmiljön och bemanning är också sådant som behöver ses över.

De regionala skyddsombuden spelar en viktig roll både för att stötta de lokala skyddsombuden men också för de arbetsplatser som saknar kollektivavtal. Medan vi Socialdemokrater vill utöka deras befogenheter vill (SD) helt avskaffa de regionala skyddsombuden. Det är arbetarfientligt.

Tillsammans kan vi istället se till att färre blir sjuka, skadar sig eller dör av eller på jobbet.

Anna Johansson (S), ordf Arbetsmarknadsutskottet

Åsa Eriksson, facklig ledare Socialdemokraterna Västmanland

Joakim Borg, facklig ledare Socialdemokraterna Västerås

Anki Lindgren, facklig ledare Socialdemokraterna Sala

Karl Karlsson, facklig ledare Socialdemokraterna Norberg

Aneth Arvidsson, facklig ledare Socialdemokraterna Skinnskatteberg

Per Ågren, facklig ledare Socialdemokraterna Köping

Carola Gustafsson Hegonius, facklig ledare Socialdemokraterna Hallstahammar


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-