Debatt
11:18 | 19 juli 2021

Debatt: Omdömeslös start från det nya högerstyret

Debattartikel signerad Surahammars tidigare kommunalråd Kia Ericson.

För länge sedan var jag kommunalråd i Surahammars kommun. När jag lämnade uppdraget lovade jag mig själv att inte lägga mig i (offentligt) vad de ledande politikerna i kommunen hittade på. Nu bryter jag det löftet.

Genom åren har det varit en del beslut som jag inte alls kunnat sympatisera med men ändå hållit tyst och tittat på. Det har gällt prioriteringar i och mellan verksamheter, men aldrig person- eller personalfrågor.

Under det i mitt tycke olyckliga samarbetet med centerpartiet under senare år har jag blivit mer och mer orolig för att ”kommunens bästa” kommit i skymundan när olika personer sett mer till sina egna favoritfrågor än till helheten.  Arbetsmiljöproblem har dragits i långbänk och felaktigheter i beslutsgång har inte rättats till.

När socialdemokraterna inte ville fortsätta på samma sätt längre fick man inte gehör från centern och koalitionen splittrades.

Att det lokala centerpartiet lierar sig med M/SD/L trots sin partilednings klara besked om att inte samarbeta med SD är bara märkligt, och förtjänar ett eget kapitel!

Jag trodde och hoppades verkligen att den nya majoriteten, som tillträdde nyss, skulle anstränga sig för att verka på ett respektingivande sätt och bevisa att man är kapabel att leda kommunen framåt som man säger.

Men hej, vad jag bedrog mig! Första skarpa beslutet är att tillsätta en av M:s ledande politiker till tf kommunchef, efter att han som av en händelse avsagt sig alla sina kommunala uppdrag i omvalet av nämnder mm.

En kommunchef, hur tillfällig vederbörande än är, ska vara kommunens högsta tjänsteman, som vare sig ska ha koppling till majoritet eller opposition. Rollen är samordnande av förvaltningarna och stödjande till politikerna utan egen politisk agenda. Kunskap om styrning av offentlig verksamhet är självklar.

Omdömeslösheten i det här fallet delas av dem som beslutat om tillsättningen och tf kommunchefen som accepterat tjänsten.

Jag har som politiker arbetat tillsammans med flera kommunchefer och förvaltningschefer och vi har alltid varit noga med att våra roller är helt olika. Att försvara rågången mellan politiker och tjänstemän är en viktig princip i den svenska demokratin. Kommuner är inte vilka företag som helst utan medborgarnas sätt att organisera det gemensamma. Jag trodde att Surahammars kommuns ledande politiker förstod det.

Kia Ericson (s)

Kommunalråd 89-01, KSO 99-01

Surahammars kommun


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-