Västmanland
18:00 | 30 maj 2021

Nässpray mot överdoser kan nu skrivas ut i Västmanland

De första doserna naloxon har redan skrivits ut.

Region Västmanland. Foto: Gunilla Skogman/arkiv

Opiatberoende i Västmanland kan nu få naloxon mot överdoser utskrivet, meddelar regionen i ett pressmeddelande. Den livräddande medicinen skrivs ut som nässpray.  För att kunna få naloxon måste patienten dock först genomgå en utbildning.

Regionen har redan skrivit ut de första doserna.

Det handlar om att rädda liv och få ner överdödligheten bland opiatberoende personer, oavsett om det gäller illegala substanser som heroin eller legala som till exempel metadon, skriver regionen i pressmeddelandet.

Enligt regionen dör fler än 900 personer i Sverige varje år på grund av narkotikamissbruk. I majoriteten av fallen handlar det om oavsiktliga överdoser.

– Tyvärr ligger Västmanland bland de län i Sverige som har högst dödlighet till följd av beroendeframkallande substanser, säger Patrik Kalander, sektionschef för Beroendevården i Region Västmanland, i pressmeddelandet.

Beskedet gör att Västmanland blir den nittonde regionen i Sverige som skriver ut naloxon för eget bruk.

– Den som har nära tillgång till naloxon kan rädda sitt eget liv, men även livet på en kompis. Naloxon är också det enda preparat som finns för att häva en överdos, säger Patrik Kalander.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-