Alkoholen och jag – en självbekännelse
Dricka lite, dricka måttligt, inte dricka alls – det är frågan?
Dricka lite, dricka måttligt, inte dricka alls – det är frågan?
I mitt barndomshem dracks det vin till middagen varje lördagkväll. Jag fick alltid smaka. Jag tog några droppar och spottade ut. Tyckte att det smakade äckligt. Det hände några få gånger. Sedan tackade jag alltid nej – ville aldrig smaka mer. Men jag blev ändå erbjuden en liten skvätt varje lördag.
Mina tidiga alkoholupplevelser vaccinerade mig mot nyfikenheten på alkohol. Jag visste ju att det smakade äckligt.
I tonåren hade jag många kompisar som ofta var berusade, ja till och med aspackade. De hade aldrig fått smaka en droppe hemma. Nyfikenheten växte år efter år bland dessa kompisar. Hur smakar egentligen alkohol?
Att dricka alkohol blev en vuxensymbol för mina tonårsvänner. Det blev det aldrig för mig, jag som alltid hade fått smaka redan som barn.
Jag var absolut aldrig full i tonåren. Men då började jag tacka ja till ett halvt glas vin med mina föräldrar på lördagskvällarna. Jag minns att det egentligen inte smakade gott, men jag ville visa både för mig själv och mina föräldrar att jag hade blivit vuxen.
Idag dricker jag förvisso gärna vin till maten på helgerna eller när jag är på restaurang – oavsett veckodag. I pianobarer föredrar jag en Gin & Tonic eller en Mojito, den klassiska drinken med rom, sodavatten, sockerlag, lime och myntablad.
En Mojito smakar förstås bäst på El Floridita, Hemingways bar i Havanna. En fantastisk bar med en 200-årig historia. Den baren besökte jag 2013. Och Hemingway var där…
Jag har däremot aldrig druckit Singapore Sling på Raffles Hotel i Singapore. En dag får det bli av. Jag hoppas då få möta en annan av mina favoritförfattare, Somerset Maugham.
Självfallet tackar jag aldrig nej till bubbel och champagne. Som Winston Churchill sade om champagne:
“In victory, you deserve it. In defeat, you need it.”
Med andra ord – det är alltid rätt att dricka champagne.
För några år sedan blev jag medlem i Gammeldanskens Vänner i grannstaden Arboga. En gång i månaden dricker jag Gammel Dansk i sällskap med synnerligen trevliga medlemmar vid en middag på Stadskällaren (oftast) eller Restaurang Ågården. Gammel Dansk är brännvin kryddat med angelikarot, muskot, anis, ingefära och rönnbär.
Vinprovning är en konstart, som Munskänkarna vårdar. Jag är ännu inte medlem, men det är en fröjd att lyssna när mina vinkunniga vänner som Peter Fällman och Magdalena Mörk delar med sig av sina kunskaper vid middagar eller föredrag.
Självfallet skapar alkoholen stora problem för många individer och alkoholmissbruk är ett samhällsproblem.
Å andra sidan har stor konst och litteratur många gånger skapats under den måttliga berusningens skapande kraft. Alkohol i små eller måttliga mängder tycks öppna portar till människans inneboende fantasi och kreativitet.
Jag är en stor vän av Systembolaget med dess breda sortiment, kunniga personal och goda service. Ändå tycker jag att ett begränsat sortiment viner borde kunna säljas i livsmedelsbutiker och genom gårdsförsäljning på landet. Men – Systembolaget bör absolut få behålla sitt spritmonopol.
The Economist är sannolikt världens bästa veckomagasin, med kunskapsrika, välskrivna och synnerligen intressanta artiklar i alla viktiga frågor: politik, affärsliv, kultur, vetenskap, trender och tendenser – you name it.
Idag, lördag (dagen före publiceringen av denna krönika), har The Economist på nätet en artikel med titeln “Alcohol isn’t all bad for you.”
Denna artikel ger mig ett brett och aktuellt perspektiv i alkoholfrågan med de senaste forskningsresultaten.
En tredjedel av alla män i England deltar i den årliga kampanjen “Dry January”. En vit månad. Den högste medicinske ansvarige i USA, med titeln Surgeon-General, vill att varje vinflaska ska ha en varningstext, som i Sydkorea och Irland, om att alkohol ökar risken för bröstcancer och mag-tarmcancer. För mycket alkohol kan också orsaka hjärtattack, leverskador, stroke och övervikt.
WHO anser att den beroendeframkallande alkoholen ligger bakom vart tjugonde dödsfall i världen. WHO säger också att det inte finns någon säker nivå där alkohol inte skadar. Hälsomyndigheterna i Kanada publicerade 2023 rekommendationer som anger att två glas alkohol i veckan är max om du vill stanna i “lågriskzonen” för alkoholens skadeverkningar.
Men, påpekar The Economist i artikeln, det finns ingen absolut “säker gräns” för någonting – från att köpa en flygbiljett till att gå på en dejt. 7 500 fotgängare dödades av bilister i USA 2023.
Hur ska vi möta 2025 i fråga om alkohol? Om du dricker mycket är rådet förstås: drick mindre.
Men – om du trivs och mår bra av ett glas vin eller två vid en trevlig middag med dina vänner – fortsätt med det.
Om någon av mina läsare trots allt oroar sig för mina levervärden kan jag lugna dig: vid min senaste årliga läkarkontroll var mina levervärden fullt normala.