Krönika
11:50 | 4 december 2021

En jubileumskrönika

Harry Holm firar 10 år som skribent för Magazin24.

Det är 10-årsjubileum. I advent 2011 började jag skriva krönikor för Magazin24. Om allt från miljöpartiet till flöjtkråkan.

Flöjtkråkan är som ett levande hemlarm. En annan gång beskrev jag ödlors sätt att ”prata” med varandra genom armhävningar. Men krönikorna har inte handlat så mycket om djur som om människor.

I den första (21.12 år 2011), såg jag mycket långt tillbaka. Då skrev jag om Jesus, han som förstod att det inte finns några felfria människor.

Det finns inte heller några felfria politiska partier, av vilka Miljöpartiet är ett. I min samling krönikor ser jag att sommaren 2016 var solig. Den 1 juli det året införde regeringen – där miljöpartiet ingick – skatt på den förnybara solenergin.

I år skriver partiet: ”Vi vill bygga spår för höghastighetståg”. Där går inga godståg, så tydligen är ökad långtradartrafik ny MP-politik. Höghastighetstågen kommer inte heller att stanna vid ”små” orter som Arboga, ett slag mot landet utanför storstadsområdena.

Brunsmetning ägnar sig partiet åt. Språkröret Märta Stenevi skriver att hon ”står fast vid att kalla den konservativa oppositionen för blåbrun”. Också de 1.135.627 svenskar som röstade på SD i senaste valet betraktas därmed av den tidigare jämställdhetsministern som bruna, ett ord som förknippas med dem som drev utrotningslägren för 80 år sedan. Att Märta kanske skolkade från historielektionerna är dock ingen ursäkt för brunsmetning av en dryg miljon svenska väljare.

Tydligen är ökad långtradartrafik ny MP-politik

För några år sedan skrev jag om att MP i valrörelsen lovat att ”aldrig göra det svårare för människor att komma till Sverige”. Sedan beslutade partiet om närmast tvärstopp för flyktingar, detta tillsammans med S, ett parti som också ansett det viktigare att behålla makten än att hålla löften till väljarna.

Massinvandringen 2015 var olycklig, bl.a. för att vårt land inte kunde ta hand om de nyanlända på ett värdigt sätt. Men att stoppa all invandring, som SD tycks vilja, visar också det på historielöshet.

För Sverige har i sekler haft nytta av invandrarna, från de utländska yrkesmän som Gustav Vasa på 1500-talet var så angelägen om att få till sin vapenfabrik på Jäders Holme i Arboga, fram till de många med rötter i andra länder som idag gör nytta för Sverige. Som ett par av de nysvenskar jag känner.

I en krönika berättade jag om Jean från Kongo. En natt i hemlandet tänkte gerillasoldater döda honom för att han inte kunde hjälpa dem. När han smet och gömde sig dödade de hans far och två bröder, samt våldtog hans fru.

Med sin familj flydde han då till Uganda, och startade ett apotek. Efter en tid kom soldater från hans eget folk och krävde under hot hans hjälp i Kongo. Jean gömde sig igen. Som straff våldtog soldaterna hans fru och en svägerska samt brände ner apoteket. Med någon okänds hjälp fann han sig då direkt sitta i ett plan till Arlanda och hamnade på Nalles i Arboga.

Jean läste in Svenska för invandrare på mindre än en termin, studerade vidare och som sjuksköterska hjälper han idag många såväl vita som bruna västmanlänningar.

Jesus visste att det inte finns några perfekta människor

Robel från Eritrea, utbildade sig här till snickare och jobbar nu som sådan i våra trakter. Snickare alltså, som en annan mer känd person för 2000 år sedan, Jesus fosterfar Josef. Inte bara att Josef var snickare, han visste också, som Robel, hur det var att leva som flykting (för Josefs del i Egypten, för att skydda den nyfödde Jesus).

Därför avslutar jag idag, som i december 2011, med orsaken till varför vi firar Advent: Förebildernas förebild, Jesus alltså, han som alltid ställde upp för svaga och utstötta.

Gud hade i Gamla Testamentet, gamla lagen, ibland straffat folk som gjort bort sig. Men Jesus kom med Nya Testamentet, en ny lag med nåd, alltså förlåtelse i stället för straff.

För Jesus visste som nämnts att det inte finns några perfekta människor. Därmed inte heller några felfria politiska partier. Och absolut inte några felfria krönikörer.


VECKANS…

[+] Skönt Herrgårdsbron är öppen igen, så att Arbogas luftföroreningarna minskar när bilisterna nu slipper de senaste årens omvägar.

[–] Det blir motorväg från Köping men fortfarande görs inget åt flaskhalsen – att E18 går rakt genom Västerås.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-