Ishockey
22:20 | 15 oktober 2021

Suras segertåg rullar vidare – krisen allt djupare hos KHC

Gästerna vände och tog hem derbyt i Köpings ishall: ”Hittar sätt att vinna".

Surahammars Samuel Ander satte 3–1 bakom Jonas Eneroth i Köpingsmålet. Foto: David Eriksson

Surahammar var serieledare och Köping jumbo inför fredagskvällens derby i Köpings ishall. Det tabelläget förblir detsamma efter att Sura besegrat KHC med 3–1.

Köping inledde matchen piggt och var det bättre laget i första perioden. Det var därför inte helt ologiskt att Casper Åkesson gav hemmalaget ledningen i slutet av de första 20 minuterna. Formtoppade Surahammar skulle dock vända på den berömda steken. Endast 28 sekunder in i andra perioden kvitterade gästerna genom lagkaptenen André Astley Rydberg. Surahammar dikterade matchen under mittenperioden, pressade ner Köping och till slut kom också ledningsmålet genom Adam Karlsson i numerärt överläge.

Samuel Ander rakade in en retur och ökade tidigt i tredje perioden på till 3–1 för ett Surahammar som fortsatte kontrollera matchbilden. Köping försökte gång på gång, men ett solitt Surahammarsförsvar ihop med en stabil David Otter i målet satte stopp för det som kom mot dem. Derbyt mellan Köping och Surahammar slutade 3–1 till gästerna.

Surahammartränaren Thomas ”Taggen” Maikkula. Foto: David Eriksson

För Surahammar, påhejade av en högljudd bortaklack, var detta femte raka segern. Laget är nu uppe i 14 inspelade poäng och toppar Hockeyettan Västra. Tränaren Thomas ”Taggen” Maikkula är givetvis nöjd med starten på säsongen.

– Vi hittar sätt att vinna, säger ”Taggen” med ett leende på läpparna.

Han fortsätter:

– I första perioden var Köping bättre än oss. Vi var inte riktigt vakna, men sen krigade vi oss in i det och på slutet tyckte jag vi spelade bra. Vi täppte till fint och gav inte Köping så många chanser. Det känns bra.

Det känns som att självförtroendet är på topp i Surahammar. Är det något du känner av? 

– Ja, man behöver inte säga så mycket. Killarna tar tag i mycket själva. I kväll var vi besvikna efter första perioden, men sen lyfte vi oss i andra och tredje. Det ska killarna ha mycket beröm för.

Det finns inga tecken på att formen börjar dala? 

– Nej, det gör det inte. Killarna krigar på riktigt bra.

Surahammars publik har inte varit bortskämda med vinster de senaste säsongerna. Hur känns det att ha kunnat bjuda er publik på fem raka? 

– Jag gläds med publiken och framför allt med killarna i laget. Det här är jättekul för Surahammar som klubb och för publiken. Sen kändes det så klart bra att komma till Köping och vinna, säger Köpingsbon Maikkula.

Hur länge kan ni hålla i den här starka formen? 

– Vi tar en match i taget, men naturligtvis vill vi vinna varje match. Sen får vi se hur länge det blir, avslutar Surahammartränaren.

Rasmus Kesti, assisterande tränare i Köping Hockey. Foto: David Eriksson

Hos Köping Hockey är läget mer dystert. Förlusten i derbyt var lagets femte raka i inledning på säsongen och de är kvar på jumboplatsen. Frustrationen var påtaglig hos spelarna efteråt och assisterande tränaren Rasmus Kesti medger att laget måste förbättra sig.

– Vi har fått en tung start och måste försöka hitta vägar att komma tillbaka till vårt spel för att kunna vända den här trenden som blivit, säger Kesti.

Vad är det som inte fungerar för er? 

– Som det ser ut just nu har vi inte så mycket framåt. Vi får inte de här tunga och jobbiga anfallen som vi vill ha. Vi får dessa mot oss i stället och då blir det jobbigt. Vi får inte momentum i matcherna och det är svårt att hitta krafterna för att skapa ett rejält anfallshot framåt. Vi måste steppa upp och göra våra grunder i 60 minuter. Stundtals spelar vi bra, men våra dalar är alldeles för djupa och varar alldeles för länge under varje match.

Hur ska ni ta er ur svackan? 

– Vi får backa bandet igen, försöka träna på våra grunder och få killarna att våga spela ishockey i 60 minuter. Vi måste hjälpa varandra och komma ihop som ett lag, som ett kollektiv. Det är så man vinner matcher. Just nu är det mycket ”one man show”, men ishockey är en lagsport och det måste vi börja nyttja.

Redan under söndagen spelar både Köping och Surahammar igen. KHC ställs mot Kumla på bortais medan Sura tar emot Forshaga hemma i Surahallen.

Köping HC – Surahammars IF 1-3 (1–0, 0-2, 0-1)

Målskytt, KHC: Casper Åkesson

Målskyttar, Sura: André Astley Rydberg, Adam Karlsson, Samuel Ander

Skott: 27-34 (9-10, 7-14, 11-11)

Utvisningar: Köping 4×2, Surahammar 3×2

Publik: 281

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-