Krönika
14:46 | 28 augusti 2021

Dra åt skogen

Harry Holm skriver om insekter, avverkning och Naturskyddsföreningen.

Pandemin fick fler än vanligt att dra ut i naturen. Vi vandrade vid vitsippsmattor till en skog med lagom sus i trädkronorna. Men det är stark motvind för dem som äger skog.

Laxen vandrar uppför branta vattenfall till den lekplats där den blev till.  Min egen längtan till rötterna, till ungdomens byar, handlar mycket om  skogen. Den skog där jag vandrat för att finna hjortron och fiska bäcköring. För att inte tala om älgjakten – innan fyrhjulingarnas tid.

”I sanka myrar, mo och skog / jag travat fram med lår och bog / kavande i  dyn”, som det står i en gammal dikt.

Skogen var också min arbetsplats under flera praktikår, eftersom jag var tänkt att bli skogsmästare.

”Jag prövat snart på alla knog / hamrat björk och stämplat skog / och  tummat vrak som prima.”

I maj 1961 kom jag till Arboga för att vara journalist – i två veckor. Det blev  mer. Och inte är jag skogsmästare. Men jag längtar till skogen.

Flera tusen svenska skogsägare har inte råd att fortsätta med sitt yrke, speciellt inte om alla hot mot dem verkställs.

Ett skogsreservat, som min far frivilligt avsatte till att stå orört, ansvarar jag fortfarande för. Många skyddsvärda skogar är statligt ägda. Till exempel området Amerika, en halvmil sydväst om Arboga, eller Gråtbron en kilometer från  Kolsva. Det är bra att inte all skog avverkas. Och Staten har ju råd. Men flera tusen svenska skogsägare har inte råd att fortsätta med sitt yrke, speciellt inte om alla hot mot dem verkställs.

Nu vill till exempel EU-kommissionen ta makten över det som bland annat de svenska (små  men duktiga) skogsägarna kan bäst. Bland annat har Finland, Tyskland och Frankrike skrivit under ett argt brev till EU för att stoppa detta.

Sverige skrev inte under. Men skulle kunna ställa motkravet: I så fall ska alla  länder ha Allemansrätt, som vi har…

Insekter finns det många i skogen. Bland annat myggor, som irriterar oss människor.  Men träden lider också. Till exempel har de drabbats av granbarkborren. På grund av den insekten måste ett skogsområde vid Maxelmosse i Arboga kalhuggas  (”slutavverkas” som det heter numera).

Apropå insekter. Naturskyddsföreningen propagerar för vindkraft som dödar miljontals insekter, samtidigt som den värnar krypen och skriver ”Skogsbruket  ställer till stora problem för insekter”.

Naturskyddsföreningen har förresten en syster som heter MP. När man läser vissa av miljöpartiets riksdagsmotioner verkar texten ha plankats rakt av från  den föreningen.Talibanerna har finansierat sin ”verksamhet” med pengar från gruvbrytning och utsmuggling av de efterfrågade mineraler som Afghanistan har så gott om.

Om vi tar oss utrikes, så har talibanerna finansierat sin ”verksamhet” med pengar från gruvbrytning och utsmuggling av de efterfrågade mineraler som Afghanistan har så gott om. Desto viktigare att Sverige får använda sina  naturtillgångar i stället för att importera det som behövs för den så kallade omställningen.

Vad säger Naturskyddsföreningen och MP om det? Jo:

”Minimera behovet av nybrytning av mineral”, skriver  Naturskyddsföreningen.

Miljöpartiet säger nej till provborrningar efter vanadin, kobolt och andra mineraler. Samtidigt kommer vanadin i batterier att användas vid lagring av el från vindkraftverk. Och kobolt behövs i elbilar.

Ett annat exempel: ”Alunskiffer innehåller flera av de metaller som används för utveckling av den gröna teknik som behövs för att klara klimatomställningen”, skriver SGU, Sveriges geologiska undersökningar. Men Miljöpartiet kräver att all mineralbrytning av alunskiffer förbjuds. Det verkar ju helt åt skogen. Och åter till den.

Det räcker med att vi har MP och Naturskyddsföreningen. Så även utan EU-hotet lider jag med de otaliga svenska skogsägare (vars förfäder vårdat marken i  generationer) som nu tvingas sluta leva på skogsbruk.

Deras skog har nämligen ”höga naturvärden”, vilket just  Naturskyddsföreningen på olika håll tipsat myndigheten Skogsstyrelsen om.  Jag tycker att all skog har höga naturvärden, tillgängliga för alla genom allemansrätten.

Och att det finns ett stort värde i att Sverige – och inte EU – får  stifta vårt eget lands lagar.


VECKANS…

[+] Efter alla serierepriser i TV blir det spännande med nyhetsserien som startar 20  september, då budgetpropositionen lämnas in.

[–] En repris väntar tyvärr talmannen i höst, eftersom S, MP och V bara har en sak  gemensamt med C – motståndet mot SD.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-