Krönika
14:28 | 14 mars 2021

Ett samhälle i förändring

Carl Olov Persson skriver om digitalisering, snabba lån och att handla lokalt.

Statsministern kritiserades för att han julhandlade i butik. Han passade på när få handlade och var noga med att hålla avstånd. Men det hjälpte inte, han måste kritiseras. Lövfens svar, ”jag handlar inte gärna via Internet”, gladde mig.

Under pandemin har många försökt sig på att handla online. I regel har det gått bra men inte när det gäller betalningen.

Alla möjliga alternativ har presenterats – Klarna, Pay, Ica Bank – men aldrig en bank på orten som man kunde prata med.

Personligen tvingades jag byta affär till trevliga Asplunds i Arboga. Där plingade man bara på och en trevlig dam kom ut med varorna, tog med bankkortet in i butiken och betalningen var fixad.

Att få göra affärer med människor känns befriande och att betala via en närliggande bank känns riktigt.

Betaltjänsten Klarna växer så det knakar. Men Klarna har problem, minusresultatet växer.

Kreditförlusterna har stigit till 2,5 miljarder kronor och reservationerna för befarade kreditsmällar är ännu högre.

Bolagets vd, Sebastian Siemiatkowski, glider undan och lyfter de ökade kostnaderna för expansionen som huvudförklaring till det urusla resultatet.

Klarna är ett av betalbolagen som Finansinspektionen varnat för.

Så det där med vaccinering mot covid-19. Det började med att man måste anmäla sig via internet men för det krävdes mobilt BankID. Stora delar av den svenska befolkningen har svårigheter med att använda moderna betallösningar.

Det är så enkelt att swisha säger många. Men i en rapport om digitalt utanförskap från Internetstiftelsen framgår att av de som fyllt 76 år behöver 6 av 10 hjälp med att skaffa ett mobilt BankID, vilket är en förutsättning för att kunna ta del av digitala betaltjänster.

Så assistanshjälpen. Några av oss klarar sig inte på egen hand utan måste få hjälp. Där har rufflare hittat ett sätt att tjäna pengar. När de upptäcks, får de näringsförbud men då finns det alltid någon anhörig som kan ta över och fortsätta ruffleriet. Rufflarna skämmer ut en hel bransch.

Företaget VH Assistans blev av med sitt tillstånd. Bolaget skulle enligt IVO ha lämnat falska uppgifter till Försäkringskassan och erbjudit skenanställningar till personliga assistenter i syfte att kringgå utlänningslagens regler.

Försäkringskassan kräver företaget på 3,5 miljoner kronor efter att bolaget lämnat felaktiga uppgifter om en brukare som inte hade rätt till ersättning på grund av bosättning utomlands under flera år.

Så till momsredovisningskarusellen. Skatteverket har minskat ner personalstyrkan. Datorer har fått ersätta människor men samtidigt har nödvändiga kontroller slopats. Internationellt verksamma bluffmakare i storformat har lyckats lura oss skattebetalare på mångmiljardbelopp.

Ligorna tar hjälp av oseriösa företagare i Sverige. Om det nu inte går att plocka in ett effektivt kontrollsystem i programmet så torde nyanställning av några kontrollanter vara en bra affär.

Det är nog dags att sluta använda kryptovalutor som Bitcoin med flera, betalningsplattformar som verkar specialuppfunna för penningtvätt och terroristfinansiering.

Med hjälp av dessa plattformar kan brottslingar klara sig förbi bankinspektioner och amerikanska advokater.

Snabba lån via telefon har blivit ett problem för kronofogden. Att lämna lån utan kreditanalys borde betraktas som gåva.

Det skulle bespara kronofogden mycket arbete.

”Omfattande hackerattack mot företag i USA” kunde vi läsa om. ”Över 20 000 amerikanska företag och myndigheter har utsatts för en hackerattack. Attacken ska även ha drabbat 10 000-tals organisationer i Europa och Asien.”

Microsoft befarar fler attacker, då källkoder spritts och andra hackare kan försöka använda dem. Företaget anklagar Kina för att ligga bakom attacken, vilket Kina förnekar, rapporterar Reuters.

En skrämmande artikel bara någon vecka tidigare vittnar om sårbarheten i molntjänsterna.

Nyligen upptäcktes att nätverksplattfomen Orion som används av mängder av börsbolag och amerikanska myndigheter hade hackats, ”den största hackningen någonsin” säger ordförande för Microsoft.

Operationen tillskrivs ryska hackare som tagit sig in på plattformen för att komma åt känslig data. Hackarna kom åt mejlkonversationer på USA:s departement för finans, rättsväsende och handel.

Även flera av de större svenska bolagen använder sig av mjukvaran.

Yttrandefriheten är en grundpelare i vårt samhälle men det är dags att rensa nätet på olagligt innehåll, skriver europaparlamentarikerna Erik Bergkvist och Evin Incir.

En förutsättning för ett demokratiskt samtal är ett öppet samtalsklimat fritt från våld, hat och hot.

Stefan Löfven säger: ”Det kan inte vara en mänsklig rättighet att häva ur sig vad som helst i sociala medier.” Det gäller även hallickarnas reklam för sexuellt snusk som dyker upp på våra Faceboook-sidor.

När man lyssnar till folk som ”kan” får man klart för sig att vi bara är i början av utvecklingen. Det finns gott om snillen som utvecklar tekniken ytterligare.

Men samtidigt infiltrerar andra snillen systemen så att de kan nyttjas på ett rättsvidrigt sätt.

Vi måste ta ansvar för ett samhälle i snabb förändring.

 


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-