Arboga
06:58 | 24 januari 2021

Vasagymnasiet inför en kombination av distans- och närundervisning

Per Gamalielsson, rektor på Vasagymnasiet: ”Jag tycker att vi har kommit fram till en bra plan”.

Vasagymnasiet. Foto: Arboga kommun/Arkiv

I torsdags meddelade Sveriges regering att att undervisningen på gymnasieskolorna rekommenderas att bedrivas som en kombination av distans- och närundervisning. Folkhälsomyndighetens rekommendation om gymnasieskolan gäller från och med den 25 januari till och med den 1 april 2021.

Vidare rekommenderade Region Västmanlands smittskyddsläkare Jan Smedjegård också länets gymnasieskolor att bedriva en kombination av distansundervisning och undervisning på plats i skolan utifrån gymnasieskolornas lokala förutsättningar.

Per Gamalielsson, rektor på Vasagymnasiet, är positiv till beskedet.

– Kommunikation är grunden för all utbildning och mötet mellan elever och lärare är viktigt. Undervisning på plats på skolan, oavsett om det är en praktisk eller teoretisk utbildning, är bättre för eleverna, säger han i ett pressmeddelande från Arboga kommun.

Vasagymnasiet planerar för att gradvis återgå till mer undervisning på plats i kombination med distansundervisning.

– Vår plan tar hänsyn till både att förhindra smittspridning och att eleverna får en bra undervisning när de återgår till skolan, säger Gamalielsson.

Det innebär bland annat att återgången kommer att ske stegvis och att ett färre antal elever är i skolan samtidigt. När eleverna är i skolan finns regler om att de inte ska uppehålla sig på gemensamma platser i onödan, sprida ut sig i till exempel salar, bibliotek och matsal samt utspridda lunchtider.

– Jag tycker att vi har kommit fram till en bra plan för vecka 4-8. Jag ser fram emot att välkomna våra elever tillbaka till skolan, säger Vasagymnasiets rektor.

Den nuvarande distansundervisning på Vasagymnasiet fortsätter under vecka fyra. Eleverna får information om planeringen för kommande veckor via skolans hemsida.

De elever från årskurs 9 som tillfälligt får sin utbildning i Vasagymnasiets lokaler kommer att vara kvar på skolan till och med vecka fem, enligt nuvarande planering.

”Därefter beaktas smittskyddsläget och nytt beslut fattas i samråd med regionens smittskyddsläkare. För att undervisningen ska ske på ett smittsäkert sätt vistas eleverna i en separat del av Vasagymnasiet som inte kommer att nyttjas av gymnasieklasser. Högstadieeleverna har också en egen ingång till skolan och äter lunch i egna salar”, meddelar Arboga kommun.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-