Krönika
05:22 | 16 augusti 2021

Kriser och möjligheter

Carl Olov Persson skriver om debattråd, tokstollar och det fina med demokrati.

Ordet kris används flitigt. Med lite kreativt tänkande och handlande kanske ordet kan ersättas med möjlighet. Sommarens så kallade ”politiska kris” kan knappast betraktas som en kris. Det negativa utslaget i förtroendeomröstningen var mer exempel på svängningar i en allt igenom demokratisk process. Samma regering fick fortsätta.

Politiska kriser kan vi läsa om i länder som Ryssland, Nordkorea, Iran och så vidare. Där har ledarna skött sig så illa och är så rädda för sina medborgare att de inte ens vågar ställa sina platser till förfogande i korrekta val.

Minoritetsregeringar har vi haft förr och det har fungerat bra. Vi kan se tillbaka på mandatperioden 1991-94, då Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Folkpartiet fick ta på sig regeringsuppdraget trots att de saknade majoritet i riksdagen.

Först krävdes att regeringspartierna kunde komma överens. Ett samordningskansli startades upp som fick i uppgift att utforma förslag som kunde accepters av de fyra regeringspartierna. Sedan måste Socialdemokraterna eller Ny Demokrati tillfrågas. Först gick frågan till S. Efter vissa justeringar kanske S sa ja. Blev det nej gick frågan vidare till Ny Demokrati. Blev det nej där också hamnade förslaget i papperskorgen.

På den tiden fanns knappast Vänstern, partiet hade inte ens några ordinarie ledamöter i utskotten.

Efter allt förhandlande kunde besluten knappast bli riktigt som något enskilt parti tänkt sig.

Om vi ser framåt blir det betydligt svårare än tidigare för regeringen att utforma förslag som riksdagen accepterar. För det krävs svåra förhandlingar med partier som verkar stå ganska långt ifrån varandra och det krävs många kompromisser och eftergifter.

Den stora prövningen blir utformningen av en budget utformad så den accepteras av riksdagen. Budgetarbetet kan nog ge upphov till en hel del gråa hår i regeringskretsarna.

Tokstollar finns det gott om, sådana som kan häva ur sig vad som helst.

För att återgå till den så kallade regeringskrisen. Den uppstod med hjälp av en V-lögn. Vänsterns charmerande partiledare, Nooshi Dadgostar, påstod att tre miljoner svenskar skulle få höjd hyra. Tråkigt nog talade hon inte sanning.

Sanningen var den att ingen skulle få höjd hyra. Det gällde bara fri hyressättning i nybyggnation. Tyvärr gick massmedia okritiskt på bluffen och förde den vidare till Vänsterns stora glädje. Väljarstödet sköt i höjden.

Så till Centerns nej till samarbete med såväl V som SD. Det känns hedersamt att undvika samarbete med ytterlighetspartierna men det bör i första hand ske i valrörelserna.

När sedan väljarna sagt sitt bör man acceptera folkviljan och samtala fram bra lösningar. I de samtalen måste alla demokratiskt valda få delta.

I utskotten sker det. Där deltar alla partier i samtal som förhoppningsvis utmynnar i väl avvägda riksdagsbeslut.

Alla partier representeras av mer eller mindre lämpliga människor. Ett minne från min riksdagstid: En representant för Ny Demokrati stod bakom mig i matkön i riksdagsrestaurangen och sa att ”det var bättre förr när det fanns gott om lejon i Afrika”.

Tokstollar finns det gott om, sådana som kan häva ur sig vad som helst. Partierna sätter ihop valsedlarna. Det gäller för nomineringskommittéerna att välja bort kandidater med helt vansinniga åsikter.

För att lyckas i affärsvärlden krävs det att man talar väl om den egna produkten och aldrig illa om konkurrenters.

Några råd inför debatterna i den närliggande valrörelsen:

Koncentrera inläggen på det egna partiets program, undvik att prata illa om andras.

Studera hur framgångsrika företagare agerar. För att lyckas i affärsvärlden krävs det att man talar väl om den egna produkten och aldrig illa om konkurrenters.

Kom ihåg att när du kritiserar en motståndare skapar du utrymme för publicitet och gratisreklam för program som du troligen inte gillar.

Det fina med demokrati är att ingen får riktigt som han eller hon vill.

Som ledamöter i riksdagen guidade vi ofta besökare.  Vid ett besök av en skolklass från Arboga, som jag fick guida, uttryckte en flicka sitt missnöje med hur svensk politik fungerar.

Hon sa: ”Jag kan inte rösta på något parti för inget parti tycker som jag och jag kan inte starta ett eget parti för ingen skulle rösta på mig”.

”Så synd då”, blev mitt svar, ”att du inte fötts i en diktatur. Men det förstås, för att du skulle få som du vill så måste du sitta på högsta positionen”.

Det fina med demokrati är att ingen får riktigt som han eller hon vill.

Många kriser måste översättas till katastrofer. Oväder och översvämningar i Tyskland-Belgien, Kina och så vidare, skogsbränder i USA, Turkiet, Grekland och Ryssland, där skogsområden stora som hela svenska landskap brinner ner, är katastrofer men samtidigt tecken på en miljökris som vi kanske har möjlighet att hejda.

Det får vi anledning att återkomma till i framtida krönikor.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-