Krönika
08:50 | 6 november 2021

Profeten i hemstaden

”Ingen blir profet i sin egen hemstad”, säger ordspråket. Vad menas med det då? Jo, lite som – ”Du ska inte sticka upp!”

Och som Jantelagen säger: ”Du ska inte tro att du är något!”

Och som uppvuxen och boende i en stad av det lilla formatet kan jag nog skriva under på att det förhåller sig lite så. – Är hon nu igång igen den där Linde!  – Att hon inte bara kan hålla käften!

Jag är inte den minsta intresserad av att bli erkänd som någon sorts profet. Jag strävar inte heller efter att ”visa upp mig”.  Däremot är jag en person som inte kan tiga still när jag ser att något är galet. Därför agerar jag, förutom att bara reagera.

”Alla vill att yxan ska gå men ingen vill hålla i skaftet” – är ett annat ordspråk. Också det är jag bekant med.

Som varandes en person som vågar säga ifrån, upphäva sin röst, sätta stopp – så har jag ofta fått vara den som framfört åsikter även om vi varit en hel grupp som tyckt samma sak. För när det verkligen gäller, när det blir skarpt läge som man säger, då vill folk i allmänhet gärna bli lite tysta, skicka fram någon annan.

Jag håller gärna i skaftet på yxan och svingar den när jag tycker det kan behövas. I en liten småstad gynnar det mig inte alls personligen, tro mig!

Profeten och hemstaden – Jantelagen…

Åter igen har jag nu upphävt min stämma. Reagerat och agerat. Denna gång om förstörelse av gammal miljö i mitt Arboga. En artikel i lokaltidningen blev en ögonöppnare för mig och många fler. Ännu ett fastighetsbolag som köpt gamla hus i Arboga som de nu förväntar sig att få riva alternativt ”blåsa ur” och göra om.

Jag har reagerat många gånger förr på det sätt vilket en del fastighetsbolag fungerar. De köper upp gamla hus, låter dem förfalla för att sen ”som en god gärning” riva och bygga nytt. Därefter ta ut höga hyror i de nya bostäderna.

Dessa bolag ser pengar som sin största prioritet – inte människors hem och allra minst gamla fina miljöer i en småstad.

En del, bara män, gjorde sig hånfullt roliga på min bekostnadSå jag hävde upp min röst, någon föreslog att jag skulle starta en namninsamling och det gjorde jag.

Oj, vilket liv det blev! Jo, väldigt många tyckte det var bra och många skrev på namninsamlingen. Det blev också bra och nyttiga diskussioner där på nätet. För och emot rivningar, för och emot nybyggen i gammal miljö och – hur vill vi att vårt Arboga ska se ut i framtiden?

Men – sen fanns du ju dom som tyckte det där om ”profeten och hemstaden”. De som ropar på Jante så fort någon vågar säga sin mening – och allra helst när det rör sig om en kvinna som ställer sig på barrikaderna.

För det var bara män som i kommentarer ville ”läxa upp mig”. En del, bara män, gjorde sig hånfullt roliga på min bekostnad.  En del var mer aggressiva i sin framtoning.

De ringde även hem och skickade meddelanden privat för att tala om hur fel jag var!

Sorgligt – för det visar bara vilka sorts personer dessa män är. Jag hade ett par journalister hemma hos mig angående det jag agerade mot. De nickade sorgset igenkännande när jag talade om hur män beter sig mot mig. Dessa två journalister var också män – men av en helt annan sort. Tack och lov finns det sådana män också.

Jag agerar för något jag tror är rätt och det står alla fritt att ha en annan åsiktTrots allt detta hindrar det inte mig. Jag agerar för något jag tror är rätt och det står alla fritt att ha en annan åsikt.  Jag håller inte tyst.

Och varför?

Jag borde ju låta bli när det faktiskt kostar mig rätt mycket på det personliga planet. Men – det är sådan jag är. Jag måste reagera och agera.

Det kan ha att göra med att Jante höll till även i småskolan där jag mobbades till rädsla och tystnad. Jag vågade till sist ingenting.

Det är nog därför jag idag agerar. Idag törs jag. Idag är jag inte rädd!

Jag vill stå upp för det jag tror på men allra helst vill jag stå upp för dem som inte kan, törs eller orkar.

Sådan är jag och det har ingenting med profet eller skryt att göra.


VECKANS…

[–] Jantelagen! I alla dess skepnader!

[+] Att få stå för sin åsikt. Tillsammans blir vi starka.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-