Motorsport
05:56 | 15 januari 2023

Noel Eliasson växlar upp till starkare cart och tuffare serie

Efter dubbla SM-guld kryddat med NEZ-seger tar 18-åringen från SMK Arboga sikte på nästa steg i sin karriär.

Efter två säsonger, och lika många SM-guld, i crosskartens 650cc-klass så väntar en tuff uppgift för Noel Eliasson under säsongen 2023. Foto: David Eriksson

2022 blev ett mycket framgångsrikt år för SMK Arbogas Noel Eliasson. Han försvarade sitt SM-guld i 650cc, tog hem NEZ-tävlingen (Northern European Zone) och tog plats i Bilsportlandslaget.

– Det var en fantastisk säsong, men det var också målet med 2022. Målsättningen var att vinna, men att det skulle gå så bra som det gjorde och så felfritt var över förväntan. Det visade samtidigt att jobbet man lägger ner i verkstaden ger utdelning. Det var minimalt med tekniska bekymmer och få förarmisstag från min sida. Det visar att vi har koll på grejerna och är stabila i teamet, säger Noel när Magazin24 kom på besök till familjens gård i Järnäs utanför Arboga.

På gården rådde ett lugn under denna kalla vinterdag, men inte i garaget. Där pågår förberedelserna inför årets säsong under många timmar varje vecka.

2023 väntar helt nya utmaningar för Noel och hans team.

– Jag kommer köra i Xtreme, den största klassen inom crosskarten. Nu har man klivit ifrån lite av vad en crosskart varit och gått mer mot en bil, men i mindre format. Det är bredare, större och framförallt kraftfullare motor. Det börjar mer likna en Beach Buggy. Med en sådan så har du mycket större tävingsmöjligheter, inte bara i Sverige utan även ute i Europa. Det går både att tävla inom crosskarten samt bjudas in i rallycross-serier. Det är en av anledningar till att vi kliver upp ett snäpp, säger Noel.

Den nya carten har en starkare motor än den Noel använde
förra säsongen. Denna mäter 750cc och väger över 100 kilo mer. Foto: David Eriksson

Under säsongen kommer Noel att resa runt och tävla i större utsträckning än tidigare. Eliasson kommer tävla i RallyX Nordic, en internationell rallycross-serie.

– Vi ska åka åtta deltävlingar på fem helger. Då är det två i Sverige, en i Danmark, en i Norge och en i Finland. Vi börjar den 20 april och avslutar första helgen i september. Så det kommer bli en del resande, säger Noel.

Hur känner du kring att kliva upp ett snäpp i hierarkin och ge sig ut på lite okänt vatten? 

– Det kommer bli tuffare, men väldigt kul. Det blir en helt ny klass, serie och depå mot vad jag är van vid. Det ska bli fantastiskt kul att testa på. Nu blir det på större allvar och en ny nivå. Det gäller att leverera och det är en stor uppgift som väntar. Vi har en ny cart som jag måste lära känna, bland annat.

Vad är skillnaden på den nya carten och den du körde ifjol? 

– Min tidigare cart hade vi utvecklat och visste allting om. Nu är det en helt ny som vi inte vet något om, egentligen. För mig och teamet gäller det att lära sig den, hur den är uppbyggd och hur vi nyttjar den på bästa sätt. Målet är, som alltid, att få ut max av den.

Den nya carten är på plats, men fram tills säsongstarten återstår en hel del arbete. Utöver det mekaniska ska resorna planeras och sponsorer fixas.

– Det är mycket som ska klaffa över en hel säsong. Det går inte att bara åka runt och tävla. Allt ska drivas runt och underhållas. Allt ska fungera före, under och efter tävling också. Sen måste jag träna både fysiskt och i carten. Det tar sin tid, säger Eliasson, som till sommaren tar studenten vid Vasagymnasiet.

Trots att Noel och hans team nu bytt till en svårare klass så är hans förväntningar höga inför 2023.

– Nu när man står här i verkstaden med säsongen några månader bort så är det lätt att vara ödmjuk, men när hjälmen åker på vid första tävlingen så växer hornen ut igen. Då brinner det till.

Eliasson avslutar:

– Körmässigt vet vi vad vi är kapabla till, men det gäller att få ut det också. Sen kommer det vara extremt tufft motstånd i år, men jag räknar med att vi kan vara med och slåss där uppe i toppen. Jag hoppas förstås på höga resultat.

Noel Eliasson. Foto: David Eriksson

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-