TEMA HEM & TRÄDGÅRD
12:00 | 7 september 2024

Musta dina trädgårdsfrukter

Att göra din egen hemmagjorda fruktmust kan vara en stimulerande och givande process.

Här ses slutresultatet. Tre liter färsk äppelmust från trädet bakom. Foto: Henrik Hansson.

Men många har inte tid eller ork och kastar istället bort det som trädgården ger. Då kan det vara bra att ta hjälp, till exempel genom Köpings Must & Cider.

Magazin24 gör ett besök och pratar med de drivande krafterna, Lena Ryberg-Ericsson och Johanna Ryberg, på plats i musteriet vid gården Norra Rasgärde, ett par kilometer nordöst om Köping.

– Vi har lite mer än 150 äppelträd här i Rasgärde, och på Bergs äppelgård i Hallstahammar har vi cirka 6 000 träd. Det är basen i vår egen kommersiella verksamhet och vi producerar cirka 40 000 liter per år, säger Lena.

Vi går igenom gårdens olika verksamheter, som att tillverka olika fruktmuster och cider, hålla i provningar, driva en café- och matdel, samt att arrangera evenemang som till exempel dryckesfestivalen, som gick av stapeln i början av augusti, och olika marknader.

Snart kan gårdar med den här typen av verksamhet också få sälja alkoholhaltiga drycker i samband med provningar.

– Det är ett lyft, säger Lena, men det finns mycket kvar att göra i Sverige, såsom att förändra lagstiftningen om alkoholskatt (vilka som ska betala vad och hur mycket) och Systembolagets regler, för att nämna några exempel.

Lena och Johanna vid Köpings Must & Cider poserar vid in- och utlämningsstället där privatpersoner kan lämna in sin trädgårdsfruk för mustning. Foto: Henrik Hansson.

Köpings Must & Cider är ett ekologiskt hantverksmusteri, certifierat enligt konstens regler och följer alla krav mycket noga.

– Det är som med all annan livsmedelshantering, säger Johanna. Det ska vara rent, snyggt och ordning på pappren.

Köpings Must & Cider förpackar sina produkter i flaskor, ståpåsar eller bag-in-box. Själva processen för att tillverka must är egentligen ganska enkel och beskrivs nedan.

Men om du inte har tid eller lust att musta själv kan du alltså ta hjälp av Köping Must & Cider.

Du samlar ihop minst 50 kilo frukt, vilket ger cirka 30 liter must.

Kör ut dem till Norra Rasgärde i påsar eller kartonger efter att du bokat tid på musteriets hemsida. Två till tre dagar senare har du din must på bordet.

Bostadsrättsföreningen jag tillhör, Brf Gamla Apotekshuset, provade detta. Från det lilla äppelträdet på gården samlade man ihop 50 kilo äpplen och körde ut dem till Köping Must & Cider, istället för att lägga dem på komposten. Hela föreningen kunde sedan till självkostnadspris köpa minst en ståpåse (tre liter) per hushåll för 100 kronor. En utmärkt och smakrik must som oöppnad kan stå sig i flera år och, när den väl är öppnad, hålla minst sex veckor i kylen.

Om du vill göra arbetet själv och aldrig har provat förut, kommer här en kort sammanfattning av processen.

Först väljer du friska och mogna frukter, gärna en blandning av olika sorter för att få en bra balans mellan sötma och syra.

Frukterna tvättas noggrant för att ta bort smuts och eventuella bekämpningsmedel.

Därefter krossas eller mosas frukten till en massa som sedan pressas för att extrahera saften.

Denna saft, eller must, kan silas för att bli klarare och därefter pasteuriseras genom att värmas upp till cirka 75-85 grader Celsius för att förlänga hållbarheten.

Musten tappas sedan på flaskor eller burkar medan den fortfarande är varm och förseglas omedelbart för att bevara smaken och säkerheten.

Musten kan förvaras i kylskåp om den inte är pasteuriserad, eller på en sval och mörk plats om den är värmebehandlad.

Den här metoden för att göra fruktmust hemma är ett utmärkt sätt att utnyttja skörden av olika frukter och få en naturlig, uppfriskande dryck.

Kommentera artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-
GRATISTIDNINGARNA

Magazin24 – Årets lokala insats 2023

Magazin24 – Årets gräv/artikelserie 2023

Magazin24 – Årets lokalsajt 2020