Västra Mälardalen
11:41 | 6 december 2021

Nykterhet i fokus under nationell trafikvecka

”Alkohol och droger hör inte hemma i trafiken”.

OBS! Detta är en genrebild. Foto: Polisen/arkiv

Under vecka 49 (6–12 december) genomför Polismyndigheten en nationell trafikvecka där extra fokus kommer ligga på nykterhet. Anledningen till det är att nu i adventstider kretsar mycket kring måltider och dryck vilket i sin tur gör att alkoholkonsumtionen riskerar att öka. Enligt polisen omkom 204 personer i trafiken förra året och en återkommande olycksorsak är alkohol- eller narkotikapåverkade förare.

– Självklart ska man låta bilen stå när man har druckit alkohol, då risken för en allvarlig eller dödlig olycka mångfaldigas när alkohol eller droger är iblandade. Förhoppningen är att vi genom synliga kontroller förebygger brott och minimerar antalet onyktra förare på våra vägar, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen, i ett pressmeddelande. 

Runt 20 procent av de motorfordonsförare som dör i trafikolyckor har alkohol i kroppen och vid singelolyckor är det ungefär 35 procent. Detta enligt Trafikverkets statistik.

– Den som är påverkad har bland annat längre reaktionstid och försämrad uppmärksamhet vilket ökar risken dramatiskt att dö eller bli svårt skadad i trafiken samt orsaka att andra skadas i trafiken. Alkohol och droger hör inte hemma i trafiken, säger Maria Krafft, måldirektör på Trafikverket.

Polisens kontroller under veckan kommer utföras enligt följande:

”Vid varje fordonsstopp kontrolleras körkortet och nykterheten på föraren. Kontrollen vad gäller alkohol utförs genom att föraren får blåsa i ett sållningsinstrument som mäter eventuell alkoholförekomst i utandningsluften. Kontrollen gällande narkotikapåverkan görs genom att undersöka avvikande beteende, nervositet eller undvikande svar kring narkotikabruk och medicinintag”, skriver Polismyndigheten i pressmeddelandet.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-