KRÖNIKA
12:00 | 19 juni 2022

Semesterplaner med pandemikonsekvenser!

Hur blir det med semestern i år drygt två år efter utbrottet av covid19? Hemester eller ”resa bort” nu sommaren 2022?

När pandemin slog till 2020 fick jag en sorts trevlig noja. Jag tog kontakt med gamla vänner från förr. På något vis för att checka av att de fanns kvar.

Jag ringde en skolkamrat från grundskolan – Cecilia i Falun och vi hade ett timslångt, härligt samtal. Vi hade nog inte pratat med varandra på närmare 20 år! Jag ringde en chef jag jobbat med för länge sen – en man jag tyckte mycket om – och fick veta att Ingvar i Karlsborg mådde hur bra som helst.

Telefonsamtal gick även till Yannis i den lilla grekiska byn Psintos på Rhodos. Yannis som jag mötte på min första semesterresa utomlands för länge sen. Vi hade ett så roligt samtal med många glada skratt kring minnen från förr.

Jag återknöt kontakter. Fick tillfredsställelse i att veta att de fanns kvar och mådde bra i den omvälvande tid som plötsligt drabbade oss alla våren 2020.

Det kändes tryggt på något vis. Världen snurrade på ett farligt sätt men vännerna fanns där fortfarande.

Så dessa kontakter gör att mitt semesterval nu känns rätt givet. Träffas ”på riktigt” och inte låta det gå så lång tid. En oväntad positiv effekt av pandemin!

Världen snurrade på ett farligt sätt men vännerna fanns där fortfarande.

Sommar i Sverige blir det för min del och det kanske är ett bra beslut. Jag tänker nu särskilt på det kaos som råder på Arlanda när flygplatsen inte har tillräckligt med personal i säkerhetskontrollen. Något som gör köerna hur långa som helst och risken stor att missa sin flight.

Sen är det ju det där med pass… För att ta sig utomlands krävs ett giltigt pass. Plötsligt har massor av ressugna upptäckt att passet behöver förnyas. Vad händer då? Jo, kaos igen för att få en passtid.

Men kaos råder även om man vill omboka sin passtid… Jag själv var ute i mycket god tid och bokade datum för ett nytt pass. Nyss upptäckte jag att den tiden i september är jag inte hemma! Jag är då i mitt älskade England via mitt gamla pass.

Så vad göra? Jo, boka om tiden förstås. ”Piece of cake”, tänkte jag men ack så fel jag hade! Jag saknade nämligen bokningsnumret för min bokning.

Hur jag än letade hittade jag inte numret och då var det kört! Det gick inte att boka en helt ny tid för då svarade systemet att jag redan hade en tid bokad. Och den tiden gick varken att omboka eller avboka utan bokningsnumret. Personnummer eller bankid hjälpte inte heller. Så jag ringde 11 414 och ställde mig i kön för pass.

”– Väntetiden är 10 minuter”, sa den mekaniska rösten den måndagsmorgon klockan 9 när jag ringde.

Jag väntade och väntade. Hela tiden fick jag höra att väntetiden bara var 10 minuter…

När 2 timmar (!) hade gått blev jag plötsligt bortkopplad! Ilsket slog jag numret igen och ”- Väntetiden är 10 minuter” upprepades.

Efter ytterligare 3 timmar blev jag bortkopplad igen och fick åter ringa upp. – ”Väntetiden är 20 minuter” hade nu den mekaniska rösten fått till det.

Jag väntade och väntade och väntade. Efter nästan 4 timmars ytterligare väntande i telefonkö närmade jag mig: ”- Din köplats är nummer 1” Då blev jag bortkopplad på nytt!

”– Det här är inte sant”, tänkte jag och ringde uppgivet 11 414 för fjärde gången. ”- Väntetiden är över 2 timmar”, sa den mekaniska rösten mer sanningsenligt nu.

”– Jag kommer aldrig fram”, tänkte jag. ”- Vad ska jag göra då?”

Jag bestämde mig för att nästa dag åka till Polisen i Köping för att på plats försöka omboka min tid.

Mobilen lät jag ligga på nattduksbordet när jag utmattad kröp i säng vid 21-tiden. Jag låg och läste en bok när jag tyckte mig höra en röst! ”- Hallå! Hallå!” Jag slet upp mobilen och ropade: ”- Har jag kommit fram!?”

Det hade jag. Efter 12 (!) timmar i telefonkö till Polisen och 3 gånger bortkopplad hjälpte en trevlig kvinna mig att snabbt och lätt byta tid för nytt pass.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-